Reuters
StoryEditor

Drahoš mal Hrad na dosah, ale zostal v hmle. Ideme ďalej, vyhlásil

27.01.2018, 16:19
Jiří Drahoš oznámil, že vo verejnom živote ostane.

Sklamanie ovládlo pražské Kongresové centrum. Jiří Drahoš mal síce Pražský hrad na dosah, ale zostal, nielen podľa výsledkov, ale symbolicky aj počasím v hlavnom meste, v hmle.

"Nezvíťazil sme, ale neprehrali sme. Tá energia nezmizne, zostane," povedal Drahoš, keď uznal porážku a zagratuloval víťazovi volieb. Sľúbil, že neodíde z verejného života.

Poďakoval všetkým svojim podporovateľom. "Nie sme v tom sami," povedal Drahoš. "Tentoraz to nevyšlo, ale čo nie je, bude," vyhlásil bývalý šéf Akadémie vied.

V prvom kole Drahoš na Zemana strácal zhruba šesťsto tisíc hlasov. Jeho šance síce zvyšovalo, že ho podporili vyradení kandidáti Pavel Fischer, Michal Horáček, Marek Hilšer aj Mirek Topolánek.

Sklamanie podporovateľov

Ale sčítanie hlasov ukázalo, že tento rozdiel sa bývalému šéfovi Akadémie vied nepodarilo preklenúť. "Urobil som všetko pre to, aby bol prezidentom niekto iný ako Miloš Zeman, ale mojím prezidentom bude aj on," povedal Horáček.

Drahošov tím sa oproti prvému kolu presťahoval z holešovického divadla La Fabrika do priestrannejšieho Kongresového centra.

"Verím, že pán Drahoš bude dobrým prezidentom," hovorila iDNES.cz herečka Eva Holubová, ktorá prišla podporiť prezidentovho vyzývateľa.

Od Drahoša čakala, že by mohol byť zjednotiteľom občanov. Ale nedočkala sa. "Sloboda nekončí víťazstvom Miloša Zemana na päť rokov," povedala k volebnému výsledku.

Zemanovho súpera prišla podporiť aj exministerka školstva za ČSSD Petra Buzková. "Pán profesor je vzdelaný, múdry a veľmi slušný človek. Myslím si, že by si Česká republika takého prezidenta zaslúžila," povedala Buzková. "Je to premárnená šanca," komentovala volebné výsledky.

Dědek: Bolo to dobrodružstvo a stálo to za to

Dorazil aj podnikateľ a Drahošov sponzor Dalibor Dědek. "Aj keby to nevyšlo, bolo to dobré dobrodružstvo a stálo to za to," povedal iDNES.cz Dědek. Do Drahošovho volebného štábu prišli aj herec Bolek Polívka, herec Jan Hrušínský, či bývalý šéf Akadémie vied Václav Pačes.

"Miloš Zeman celých päť rokov prezidentoval len pre svojich voličov a pre najužší okruh svojich priateľov. Prial by som si mať prezidenta, ktorý bude zastupovať všetkých občanov bez výnimky," hovoril Hrušínský, keď ešte neboli dopočítané výsledky.

Boli pozvaní aj herci Milan Steindler, Ivan Trojan, Martin Myšička alebo Jiří Bartoška, ​​spevák Petr Janda, či olympijský medailista, kajakár na divokej vode Vavřinec Hradílek, ktorý bol aj na koncerte Spoločne to dokážeme v pražskej Lucerne pred druhým kolom voľby.

Na záver svojho príhovoru Drahoš zaspieval českú štátnu hymnu.

01 - Modified: 2023-02-01 14:35:07 - Feat.: - Title: České voľby od roku 2026 by mohli byť len jednodňové 02 - Modified: 2023-02-01 17:00:00 - Feat.: - Title: Expert na etiketu Špaček: Prezidenta ako Pavel sme ešte nemali. Z Hradu je teraz mŕtve a zatuchnuté miesto 03 - Modified: 2023-01-31 08:34:13 - Feat.: - Title: Čína kritizuje Petra Pavla kvôli Taiwanu. Porušil svoje vlastné slová, myslí si Peking 04 - Modified: 2023-01-29 19:11:26 - Feat.: - Title: Pavel uistil Zelenského o podpore Ukrajiny zo strany Česka 05 - Modified: 2023-01-29 18:14:31 - Feat.: - Title: Ruský expert od zvolenia Pavla nečaká pozitívny dopad na vzťahy s Moskvou
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 12:27