Ingvar KampradReuters
StoryEditor

Zomrel zakladateľ obchodného domu IKEA, patril k najbohatším ľuďom Európy

28.01.2018, 10:56
Autor:
redredČTKČTK
Ingvar Kamprad zomrel vo veku 91 rokov. Ako mladík koketoval s fašizmom a celý život bojoval s alkoholizmom.

Pre obchod mal rodák z juhošvédského Pjätterydu Ingvar Kamprad zmysel už od detstva. V piatich rokoch obchádzal na bicykli susedov a predával im zápalky, ryby alebo guľôčkové perá. Neskôr sa ako vyučený tesár rozhodol pre podnikanie s nábytkom.

A jeho kolos IKEA sa počas rokov stal jedným z najobľúbenejších predajcov vybavenia pre domácnosť na celom svete. Kamprad, považovaný za jedného z najbohatších Európanov, v sobotu zomrel, mal 91 rokov.

Pán IKEA
Kamprad po sebe zanechal firmu, ktorá je najväčším predajcom nábytku a doplnkov pre domácnosť na svete, pôsobí zhruba v piatich desiatkach krajín a počet jej obchodov už prekročil 400. A ďalšie stále pribúdajú.

Z jej každodenného riadenia sa síce muž, prezývaný "Pán IKEA", stiahol už pred troma dekádami, svoje impérium však stále výrazne ovplyvňoval. V roku 1986 tiež firmu previedol - podľa kritikov kvôli snahe vyhnúť sa daniam - do vlastníctva holandskej nadácie, ktorú ovládal spolu so svojou rodinou. Zostával ale jedným z najkritickejších zákazníkov, strážcom kvality a vizionárom.

Firma, ktorú Kamprad vybudoval, ovláda podľa odhadov asi pätinu svetovej produkcie s nábytkom a podľa jedného prieskumu zo začiatku 90. rokov bolo každé desiate dieťa počaté na posteli tejto značky, čo Kamprad sám považoval za nadnesené.

Isté ale je, že vďaka ním založenému modro-žltému kolosu ho rôzne prieskumy radili medzi najbohatších ľudí nielen v Európe, ale aj na svete. Napríklad časopis Forbes predvlani odhadol Kampradov majetok na 3,4 miliardy dolárov, podľa agentúry Bloomberg ale bol jeho majetok viac než desaťkrát väčší.

Nie sme luxus
Fenomenálny úspech "kráľa spální a kuchýň" spočíval v koncepte stavebnice, ktorý si zákazníci ľahko prepravia a vcelku nenáročne zmontujú sami doma. Vymyslel model jednoduchého a praktického výrobku a zároveň systém obchodu, ktorý umožňuje výrobky udržiavať na relatívne nízkych cenách. "Nie sme luxusné firma, chceme osloviť väčšinu - to je naše motto," hlásal Kamprad.

Aj jeho manažérske recepty boli prosté. "Nepoznám lepší spôsob vedenia ľudí, než ísť príkladom. Pre mňa by bolo neprijateľné cestovať prvou triedou, keby som vedel, že kolegovia sú v turistickej," hovoril k svojej preslávenej šetrnosti. Typický bol tiež jeho odpor k firemnému elitárstvu a neformálnemu vystupovaniu.

Spoločnosť IKEA Kamprad založil v roku 1943. Jej názov odvodil z počiatočných písmen svojho mena, názvu farmy, kde sa narodil (Elmtaryd) a dediny, v ktorej vyrástol (Agunnaryd). Pôvodnou náplňou bol predaj všetkého možného - rámov k obrazom, hodiniek alebo výrobkov z nylonu.

V roku 1947 Kamprad zaradil do ponuky aj nábytok a v roku 1951 sa už sústredil iba na tento tovar - vydal tiež svoj prvý katalóg, ktorý dodnes vychádza v početnom náklade.

Fašizmus
Úspech Kamprada neskazili ani škandály. Za to, že v mladosti koketoval s fašizmom, sa verejne ospravedlnil ako za najväčšiu chybu svojho života. V kajúcnom liste zamestnancom napísal: "Sami ste boli mladí. A možno po dlhej dobe nájdete vo svojej mladosti niečo, o čom si teraz myslíte, že to bolo smiešne a hlúpe."

Obhájiť sa dokázal aj v 80. rokoch, kedy sa ukázalo, že je desiatky rokov závislý na alkohole. Priznal diagnózu "kvartálneho pijana" - na radu lekárov totiž každé tri mesiace pitie na pár týždni prerušil.

Firmu IKEA tiež občas napádajú ochrancovia prírody za to, že používa vzácne drevá. Kamprad preto venoval milióny dolárov na záchranu pralesov a rovnako tak podporoval ohrozené deti.

Čas od času sa totiž v médiách objaví kritika, že firma zneužíva detskú prácu v chudobných oblastiach sveta, aby potom v bohatých krajinách udržala svoju konkurencieschopnosť a nízke ceny.

01 - Modified: 2024-04-11 13:33:42 - Feat.: - Title: Nábytkárska firma IKEA Industry otvorila novú súčasť svojho závodu v Malackách, zamestná 130 pracovníkov 02 - Modified: 2024-04-11 11:52:34 - Feat.: - Title: IKEA má problém. Organizácia Greenpeace obvinila firmu z účasti na odlesňovaní rumunských pralesov 03 - Modified: 2024-01-24 17:54:20 - Feat.: - Title: Nábytok na Slovensku hlási stámiliónové tržby. Nárast však neprekonal infláciu v Ikei ani Jysku 04 - Modified: 2024-01-10 13:20:43 - Feat.: - Title: IKEA sťahuje z predaja obľúbený produkt. Pokiaľ ho máte doma, okamžite ho prestaňte používať, inak hrozí zranenie 05 - Modified: 2023-12-01 23:00:00 - Feat.: - Title: Ikea a Lego stavili na budúcnosť obchodu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 06:19