StoryEditor

Straw: Predložíme nové návrhy

Predseda Európskej komisie José Manuel Barroso varoval z Bruselu britského premiéra Tonyho Blaira, aby v návrhu rozpočtu EÚ na roky 2007 až 2013 nepoškodil nové členské štáty únie. Odkázal mu, aby sa nesprával ako šerif z Nottighamu v legende o Robinovi Hoodovi, ktorým chudobným bral a bohatým dával.

Británia chce vyriešiť patové postavenie okolo budúceho rozpočtu EÚ, ku ktorému predloží "významne nové" návrhy budúci týždeň pred summitom únie. Uviedol to včera šéf britskej diplomacie Jack Straw. Finančná pomoc novým členským štátom sa podľa neho v každom prípade zvýši.
Reagoval tak na úniky informácií, že britské predsedníctvo plánuje vo finančnom výhľade EÚ na roky 2007 až 2013 znížiť objem štrukturálnych a kohéznych fondov pre nové členské krajiny o desať percent, čo by znížilo záťaž čistých prispievateľov do rozpočtu únie. Podľa Strawa však hlavným problémom nie je otázka pomoci pre nových členov EÚ, ale rozpory medzi bohatšími krajinami.
Hovorca britského premiéra sa k návrhom priamo nevyjadril. Poukázal však na fakt, že noví členovia EÚ potrebujú rýchlu dohodu o budúcom rozpočte, aby neprišli o značnú časť pomoci vzhľadom na dlhú prípravu programov financovaných úniou. Britskí činitelia uvádzajú, že nové členské štáty nedokážu absorbovať sumy, aké pre nich vyčleňuje návrh rozpočtu predošlého luxemburského predsedníctva. Znížením celkovej sumy by teda nedostali menej, najmä ak bude zefektívnený systém ich vyplácania. "Nech je dohoda akákoľvek, výdavky Európskej únie v týchto nových členských štátoch budú výrazne zvýšené," vyhlásil Straw.
Predseda Európskej komisie José Manuel Barroso varoval z Bruselu britského premiéra Tonyho Blaira, aby v návrhu rozpočtu nepoškodil nové členské štáty únie. Odkázal mu, aby sa nesprával ako šerif z Nottighamu v legende o Robinovi Hoodovi, ktorým chudobným bral a bohatým dával. "Všetci poznáte starý príbeh o Robinovi Hoodovi a šerifovi z Nottinghamu. Barroso očakáva, že Británia nebude konať ako šerif z Nottighamu, teda brať chudobným a dávať bohatým," povedal hovorca Johannes Leitenberger.
Proti prípadnému kráteniu fondov určených pre nové krajiny sa vyslovili v liste Tonymu Blairovi premiéri Českej republiky, Slovenska, Poľska a Maďarska. Naliehali tiež, aby sa Británia pričinila o rýchle schválenie rozpočtu, pretože inak nestihnú ich krajiny pripraviť legislatívu nevyhnutnú na čerpanie európskych peňazí od januára 2007. List mal vyjsť vo včerajšom vydaní denníka Financial Times, no neobjavil sa tam. Blair sa zajtra stretne s premiérmi V4 v Budapešti.
Minister zahraničných vecí Eduard Kukan zatiaľ nechcel komentovať návrh Veľkej Británie na zníženie regionálnej pomoci novým členom Európskej únie. Šéf slovenskej diplomacie naďalej trvá na tom, že pre Slovensko je lepšia akákoľvek dohoda ohľadne finančnej perspektívy ako nedohoda. Tvrdí, že najnovší návrh britskej strany nepozná a nevie preto, o koľko peňazí by Slovensko vďaka nemu prišlo.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 14:35