Andrej BabišTASR/AP
StoryEditor

Babiš sa stretol s Junckerom. V otázke kvót zhodu nenašli

29.01.2018, 20:55
Autor:
ČTKČTK
Babiš dnes absolvoval sériu rokovaní, okrem Junckera sa stretol aj s ďalšími členmi komisie.

Dnešné stretnutie premiéra Andreja Babiša s predsedom Európskej komisie (EK) Jeanom-Claudom Junckerom v Bruseli neprinieslo konkrétne riešenia problému kvót na utečencov.

Babiš večer po rokovaní novinárom povedal, že debata o reforme európskeho azylového systému je dlhodobá a môže skončiť aj neskôr ako v prvej polovici tohto roka. Babiš dnes absolvoval sériu rokovaní, okrem Junckera sa stretol aj s ďalšími členmi komisie.

Kvóty nie sú riešením

Babiš Junckerovi zopakoval dlhodobo známy postoj Českej republiky a ďalších krajín strednej Európy, že prerozdeľovanie žiadateľov o azyl medzi krajiny EÚ nie je v migračnej kríze riešením.

Pre bruselského predstaviteľa to nie je novinka, kvôli odmietaniu kvót je už od jari 2016 zablokovaná debata členských krajín o návrhu komisie na reformu unijného azylového systému.

Riešenie v nedohľadne

Vlani na jeseň samit EÚ potvrdil záujem hľadať konsenzuálne riešenie, teraz sa o to pokúša bulharské predsedníctvo EÚ.

Podľa Babiša je možné, že debata sa presunie ešte do obdobia rakúskeho predsedníctva v druhej polovici tohto roka.

Pomáhajú inak

"Kvóty sú problém, ktorý rozdeľuje Európu. Chceme vlastne presvedčiť komisiu a ostatné členské krajiny o tom, že sme solidárni, že nájdeme iné riešenie," povedal večer v Bruseli premiér v demisii Babiš.

Pripomenul spoločný projekt krajín takzvanej vyšehradskej skupiny, teda Českej republiky, Slovenska, Poľska a Maďarska, ktoré nedávno výrazne prispeli do fondu na podporu riešenia migrácie v Afrike, spravovaného Talianskom.

V minulosti tiež Česko v migračnej kríze pomáhalo napríklad vyslaním policajtov do Slovinska, Maďarska či Bulharska.

Nejaký pocit

"Vymenili sme si názory a ja to hodnotím pozitívne," komentoval Babiš svoju dnešnú diskusiu s Junckerom, ktorú viedol vo francúzštine.

Dnes vraj tiež získal "nejaký pocit" ohľadom možností riešenia situácie okolo žaloby, ktorú Európska komisia podala na Českú republiku za odmietnutie podieľať sa na jednorazovom preberaní žiadateľov o azyl z Talianska a Grécka.

Budú hľadať rišenie

"Budeme to riešiť doma, budeme o tom premýšľať," poznamenal premiér. Pripomenul, že Praha má teraz dva mesiace na vyjadrenie.

"Budeme hľadať riešenie, nejako by som to nechcel v tejto chvíli prezrádzať," doplnil Babiš. Dôležitá je v tejto súvislosti podľa neho tiež koordinácia ďalšieho postupu krajín višehradskej skupiny.

Problém chcú riešiť mimo EÚ

Európska únia sa teraz pri riešení migračnej krízy sústreďuje predovšetkým na zlepšenie ochrany vonkajších hraníc a rýchlejšie navracanie tých, kto na azyl v únii právo nemajú.

Súčasťou je tiež intenzívnejšia spolupráca s krajinami pôvodu migrantov. "Je otázka, čo sa dá ešte urobiť lepšie," podotkol dnes Babiš.

01 - Modified: 2024-04-19 16:05:21 - Feat.: - Title: Manželia Babišovci sa rozchádzajú. Prajeme si zachovať rodinnú harmóniu, uviedli 02 - Modified: 2024-03-06 21:27:24 - Feat.: - Title: Vzťahy Česka a Slovenska narušil Matovič, Fiala ich teraz ničí úplne, reaguje Babiš na odloženie rokovaní 03 - Modified: 2024-02-14 18:33:00 - Feat.: - Title: Rozhodnutie súdu rešpektujem, Babiša musíme porážať vo voľbách, vyhlásil český premiér 04 - Modified: 2024-02-14 17:46:24 - Feat.: - Title: Mám radosť, reagoval na oslobodzujúci rozsudok Babiš 05 - Modified: 2024-02-14 15:12:38 - Feat.: - Title: Súd opäť oslobodil Andreja Babiša v kauze Čapí hnízdo
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 08:21