Donald TrumpTASR/AP
StoryEditor

Donalda Trumpa nominovali na Nobelovu cenu za mier. Ocitol sa tak v spoločnosti Kurdov či ruskej opozície

01.02.2018, 12:18
Autor:
ČTKČTK
Americký prezident je na prestížne ocenenie nominovaný už po tretíkrát.

Medzi osobnosťami a skupinami navrhnutými na tohtoročnú Nobelovu cenu za mier je americký prezident Donald Trump či redakcia opozičného ruského denníka Novaja Gazeta. Nórskemu portálu Nettavisen to dnes povedal riaditeľ nórskeho mierového inštitútu PRIO Henrik Urdal.

Šéf Bieleho domu je tento rok na prestížne ocenenie navrhnutý už tretíkrát. Kto ho nominoval, ale Urdal prezradiť nechcel. Tohtoročný laureát Nobelovej ceny mieru by mal byť známy na jeseň, cenu by si mal tradične prevziať 10. decembra.

Navrhli aj ruských opozičníkov

"Môžem potvrdiť, že Trump je nominovaný," povedal Urdal, podľa ktorého je na zozname napríklad aj redakcia ruského opozičného denníka Novaja Gazeta. Tú nominoval spolu s aktivistami bojujúcimi za ľudské práva sám riaditeľ mierového inštitútu PRIO.

Je totiž podľa neho najvyšší čas, aby sa ruským aktivistom dostalo patričného uznania. Od roku 1990, kedy Nobelovu cenu za mier dostal vtedajší vodca Sovietskeho zväz Michail Gorbačov, žiadny Rus toto ocenenie nezískal.

Medzi navrhnutými na ocenenie sú tiež Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu, niekdajší spolupracovník americkej Národnej agentúry pre bezpečnosť (NSA) Edward Snowden, Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR), konžský gynekológ Denis Mukwege či kurdskí pešmergovia, ktorí v Iraku bojujú proti teroristickej organizácii Islamský štát (IS).

Zoznam ešte nie je kompletný

Navrhnúť osobnosť alebo organizáciu, ktorá by si zaslúžila získať tento rok Nobelovu cenu mieru, bolo možné do stredy. Zoznam tých, z ktorých sa nakoniec bude vyberať, ale stále nie je kompletný. Do konca februára môže totiž svoje návrhy predkladať ešte päť členov Nobelovho výboru.

Nositeľ tohtoročnej Nobelovej ceny za mier by mal byť známy na jeseň. Prevziať by si potom cenu mal tradične v nórskej metropole 10. decembra, na výročie úmrtia Alfreda Nobela.

01 - Modified: 2024-04-23 21:54:52 - Feat.: - Title: "O ňom iba pozitívne". Exšéf bulvárneho denníka na súde opísal tajnú spoluprácu s Trumpovou kampaňou 02 - Modified: 2024-04-23 20:11:07 - Feat.: - Title: Experti krotia Zelenského nadšenie. Kľúčové otázky o americkej pomoci sú dve: Kedy a ako sa prejaví? 03 - Modified: 2024-04-22 18:10:50 - Feat.: - Title: Exprezident čelí ďalšiemu obvineniu. Trump sa snažil nelegálne ovplyniť prezidentské voľby, tvrdí obžaloba 04 - Modified: 2024-04-23 07:11:59 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Výhra Kyjeva, prehra Trumpa. Kandidát na prezidenta má problém 05 - Modified: 2024-04-21 07:10:00 - Feat.: - Title: Trump zrušil prvý predvolebný míting od začiatku súdu pre zlé počasie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 15:54