TASR/AP
StoryEditor

Pchjongjangom pochodovali vojaci deň pred olympiádou. Pozrite si Kimovu armádu v akcii

08.02.2018, 10:55
Autor:
ČTKČTK
Severokórejská oslava sa konala deň pred začatím zimných olympijských hier v Južnej Kórei.

Severná Kórea dnes usporiadala v Pchjongjangu vojenskú prehliadku k 70. výročiu vytvorenia svojej stálej armády. Podľa juhokórejských médií bolo defilé predvečer začatia zimnej olympiády v Južnej Kórei menšie než v minulých rokoch a tiež ho tentoraz neprenášali naživo miestne médiá. Severokórejská armáda na prehliadke však znova predviedla svoje medzikontinentálne balistické rakety.

Kim vyzval armádu na pripravenosť 

Agentúra AP uviedla, že vidieť boli najmocnejšie severokórejské strategické zbrane, pravdepodobne vrátane rakiet dlhého doletu Hwasong-14 a Hwasong-15. Analytici sa domnievajú, že tieto rakety, ktoré KĽDR vlani trikrát úspešne otestovala, sú potenciálne schopné dosiahnuť pevninské územie Spojených štátov.

Predvedená bola zrejme aj raketa stredného doletu Hwasong-12, ktorú Severná Kórea vlani dvakrát pokusne odpálila cez japonské územie.

Severokórejský vodca Kim Čong-un v prejave na prehliadke označil KĽDR, ktorá disponuje tiež jadrovými zbraňami, za "vojenskú mocnosť svetového formátu, napriek tým najhorším sankciám".

Armádu svojej krajiny Kim vyzval, aby sa udržiavala v stave vysokej bojovej pripravenosti tvárou v tvár Spojeným štátom a ich nasledovníkom. "Kým bude na Zemi pretrvávať imperializmus a pokračovať nepriateľská politika USA voči KĽDR, poslanie našej armády, ktorým je ochrana našej krajiny, ľudu a mieru, sa nezmení," dodal Kim.

Zúčastnili sa desiatky tisíc ľudí

Juhokórejské zdroje uviedli, že prehliadky sa buď ako priami účastníci, alebo ako diváci zúčastnili desiatky tisíc ľudí. Vidieť bolo aj tanky a ďalšie vojenské vozidlá.

Keď Pchjongjang usporiadal prehliadku vlani v apríli, prenášala ju naživo severokórejská televízia. Pozvané boli tiež stovky zahraničných novinárov. Tentoraz sa však správy o prehliadke objavili až po jej skončení.

Prehliadka sa konala deň pred začatím zimných olympijských hier v Južnej Kórei. KĽDR na olympiádu do juhokórejského Pjongčangu vyslala svoju delegáciu a oznámenie o severokórejskej účasti na olympiáde znížilo napätie na Kórejskom polostrove po opakovaných severokórejských raketových a jadrových testoch.

Analytici citovaní agentúrou AFP uviedli, že Severná Kórea chce dvojakým prístupom potvrdiť svoj status "de facto jadrového štátu", aby si vymohla zmiernenie medzinárodných sankcií a rozoštvala dlhodobých spojencov Južnú Kóreu a USA.

01 - Modified: 2024-04-17 11:25:18 - Feat.: - Title: Operácia ukázala, že sme pripravení. Irán na výročnej vojenskej prehliadke oslavoval svoj útok na Izrael 02 - Modified: 2024-04-17 11:07:26 - Feat.: - Title: Severokórejská armáda počas vojny zmasakrovala stovky veriacich, tvrdí Komisia pre pravdu a zmierenie 03 - Modified: 2024-04-03 04:36:07 - Feat.: - Title: Severná Kórea tvrdí, že úspešne otestovala nadzvukovú strelu so stredným až dlhým doletom 04 - Modified: 2024-03-25 06:59:46 - Feat.: - Title: Kim Čong-un navštívil tankovú jednotku, vyzval na zvýšenie bojovej pripravenosti 05 - Modified: 2024-03-25 05:50:12 - Feat.: - Title: KĽDR tvrdí, že japonský premiér požiadal o schôdzku s Kim Čong-unom
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 08:55