StoryEditor

V USA diskutujú o zavretí Guantánama

13.06.2005, 00:00
Po celosvetovej ostrej kritike pomerov, ktoré vládnu v "zajateckom tábore" na americkej vojenskej základni Guantánamo, prezident USA George W. Bush budúcnosť tohto zariadenia nepriamo spochybnil.

Po celosvetovej ostrej kritike pomerov, ktoré vládnu v "zajateckom tábore" na americkej vojenskej základni Guantánamo, prezident USA George W. Bush budúcnosť tohto zariadenia nepriamo spochybnil. "Skúmame všetky alternatívy, aby sme videli, ako čo najlepšie dosiahneme náš cieľ, ochranu Ameriky," uviedol v rozhovore s televíznou stanicou Fox News. Otázka novinára sa priamo týkala uzavretia tábora. Okrem toho OSN kritizuje aj skutočnosť, že v Iraku Američania zadržiavajú tisíce ľudí bez toho, aby proti nim súdy vzniesli obvinenie, čo je porušením medzinárodného práva.
Pre Busha niet pochýb o tom, že bezpečnosť USA má absolútnu prioritu: "Čo nechceme, je taký vývoj, že keď niekoho prepustíme, nám neskôr spôsobí škodu." Na rozdiel od prezidenta však minister obrany USA Donald Rumsfeld počas návštevy v Nórsku plán na zrušenie tábora poprel. "Nepoznám nikoho vo vláde, kto by uvažoval o uzavretí tábora na Guantáname," vyhlásil - zhodou okolností len krátko pred spomínaným Bushovým televíznym vystúpením.

Kritika zo Senátu
No v samotnej Republikánskej strane a aj medzi konzervatívnymi kongresmanmi rastie nespokojnosť s Guantánamom. Republikánsky senátor Mel Martinez v piatok uviedol, že vláda by mala zvážiť zatvorenie väznice pre podozrivých teroristov. Ide o prvého vysoko postaveného republikána, ktorý vyslovil takto priamo tento názor. "Stala sa ikonou pre zlé príbehy a v určitej chvíli premýšľate nad pomerom nákladov a prínosov. Koľko získate tým, že tam máte takéto zariadenie? Slúži všetkým účelom, o ktorých ste si mysleli, že im bude slúžiť, alebo môže to byť urobené iným spôsobom a trocha lepšie?" pýtal sa Martinez. Vyjadrenia Martineza, ktorý pôsobil v prvej vláde prezidenta Georgea W. Busha a je členom senátneho výboru pre zahraničné vzťahy, prišli po tom, ako demokratický senátor Joseph Biden tento týždeň navrhol zatvoriť väzenský tábor na základni na Kube a po Bushovom rozhovore pre Fox News.

Proti väzeniu aj Carter
Do diskusie o zajateckom tábore na Guantáname sa zapojil aj bývalý americký prezident Jimmy Carter, ktorý tiež požaduje jeho zrušenie. Je pritom známe, že informácie o znesvätení koránu americkými vojakmi v tomto zariadení viedli nedávno k vlne protestov v celom moslimskom svete. Pentagón medzitým priznal, že v tábore došlo aj k postriekaniu koránu močom - údajne náhodou.
Známa organizácia na ochranu ľudských práv Amnesty International v súvislosti s pomermi na Guantáname a v bagdadskej väznici Abú Grajb tvrdí, že Spojeným štátom nezáleží ani na medzinárodnom práve, ani na ľudských právach. Na Guantáname v súčasnosti USA zadržiavajú vyše 540 mužov. Za tri roky pritom proti nim Washington nevzniesol nijaké obvinenie. Amnesty International zajatecký tábor porovnáva s niekdajšími sovietskymi pracovnými tábormi.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. jún 2024 10:39