Reuters
StoryEditor

Dvaja Rusi chceli na superpočítači v tajnom jadrovom areáli ťažiť Bitcoin

09.02.2018, 17:55
Autor:
ČTKČTK
Tajní agenti ich zadržali skôr, ako stihli vyťažiť prvý Bitcoin.

Rovno do práce si pre dvoch ruských inžinierov z jadrového strediska v Sarove prišli agenti tajnej služby. Nie kvôli tomu, že by vyrábali vlastné jadrové bomby, ale preto, že použili miestny superpočítač k "ťažbe" Bitcoinu.

Kolíska ruskej jadrovej bomby

Takmer stotisícové mesto, ležiace asi 500 kilometrov juhovýchodne od Moskvy, bývalo za čias Sovietskeho zväzu utajovaným mestom (najznámejším krycím názvom býval Arzamas-16) aj kolískou ruskej jadrovej a vodíkovej bomby.

Jadrové hlavice sa v spomínanom stredisku dodnes vyvíjajú a vyrábajú. Pred niekoľkými rokmi tu bol podľa médií spustený najvýkonnejší počítač v Rusku.

"Skutočne došlo k pokusu o nepovolené použitie služobných počítačových kapacít na súkromné ​​účely, vrátane takzvanej ťažby. Ťažiarov zadržali príslušné orgány. Pokiaľ vieme, sú trestne stíhaní," povedala v piatok agentúre Interfax hovorkyňa jadrového strediska Taťjana Zalessky.

"Podobné pokusy sa v poslednej dobe vyskytli v rade veľkých podnikov, ktoré disponujú výkonnými počítačmi. Budeme tvrdo postihovať túto technicky neperspektívnu a trestne postihnuteľnú činnosť," dodala.

O prácu neprišli

Hovorkyňa nespresnila, koľko pracovníkov strediska si tajní agenti odviedli, podľa médií išlo o dvoch inžinierov.

"Vymysleli spôsob, ako úplne splatiť štátny dlh. Namiesto to, aby sa o nápad podelili s vedením, rozhodli sa najskôr postarať o vlastné financie. Ale chytili ich pri tom," poznamenal server Newsru.com.

Už bez irónie dodal, že spomenutí inžinieri "akýmsi neuveriteľným spôsobom" dokázali superpočítač pripojiť k internetu. To však zaznamenala bezpečnostná služba, a tak tajní agenti dorazili ešte skôr ako Bitcoin.

Inžinieri podľa jednej verzie čelia obvineniu z vlastizrady, podľa druhej majú domáce väzenie, z práce však tieto talenty nevyhodili.

Mesto Sarov je naďalej uzavreté a prísne strážené, aj Rusi tam smú len na zvláštne priepustky.

01 - Modified: 2024-04-24 20:53:48 - Feat.: - Title: Europoslanca Kraha z AfD vyšetrujú pre možné úplatky z Ruska a Číny 02 - Modified: 2024-04-24 18:45:25 - Feat.: - Title: Rast priemyselnej produkcie v Rusku sa v marci spomalil. Výnimkou je tažobný priemysel 03 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri 04 - Modified: 2024-04-24 17:01:54 - Feat.: - Title: Putinovi nedochádzajú peniaze na financovanie vojny na Ukrajine. Dôležité je, čo príde po nej, vraví inštitút 05 - Modified: 2024-04-24 16:32:42 - Feat.: - Title: Rusi hlásia prielom na fronte. Ukrajinská chyba im prihrala kľúčové mesto
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 01:00