StoryEditor

Pád ruského lietadla bol bleskový, zhodujú sa odborníci

11.02.2018, 20:04
Autor:
ČTKČTK
Nič nenasvedčuje tomu, žeby si posádka lietadla stihla uvedomiť, že majú problém.

O príčinách dnešnej leteckej katastrofy, pri ktorej neďaleko Moskvy zahynulo všetkých 71 osôb, ktoré boli na palube lietadla ruskej spoločnosti Saratovské aerolínie, sa zatiaľ iba špekuluje. Ruské médiá pritom dávajú najavo, že sú otvorené všetky varianty, od technických problémov, cez nepriaznivé počasie či zlyhanie posádky, až po explóziu trhaviny.

​Pátracie skupiny na mieste nešťastia zatiaľ podľa agentúry TASS našli jednu z dvoch čiernych skriniek, ktoré na palube lietadla zaobstarávajú záznam o priebehu letu. Prístroj, ktorého údaje teraz budú analyzovať špecialisti, nejaví známky poškodenia.

Bolo to bleskové

Rad odborníkov na ruských spravodajských weboch upozorňuje, že katastrofa bola blesková. Vedie ich k tomu okrem iného skutočnosť, že podľa dostupných informácií posádka nehlásila žiadne ťažkosti a nečakane sa odmlčala prakticky v okamihu, keď lietadlo iba niekoľko minút po štarte zmizol z obrazoviek radarov.

"Veľký kráter na mieste nešťastia môže znamenať, že lietadlo klesalo neriadene, vertikálne, bez toho aby sa snažilo o kĺzavý zostup," povedal agentúre Interfax podpredseda odborovej organizácie ruského letového personálu Alfred Malinovskij. Podľa Interfaxu je na mieste katastrofy kráter hlboký 2,5 metra s polomerom približne 17 metrov.

Niektorí svedkovia tvrdia, že stroj už pred dopadom na zem horel a že počuli explóziu. To vyvolalo špekulácie o teroristickom útoku.

Výbuch môže mať viacero príčin

"Výbuch však môže byť nielen dôsledkom diverzie. Svoju úlohu mohli zohrať aj nasledujúce faktory: teplota vzduchu niečo málo pod nulou, vysoká vlhkosť a nanajvýš pravdepodobná námraza. Ak zlyhal protinámrazový systém motora, mohol sa do lopatiek kompresora dostať kúsok ľadu a výsledkom mohol byť výbuch, o ktorom svedkovia hovoria," tvrdí Malinovskij.

"Posádka nestačila vyslať nejakú správu či núdzový signál, čo znamená, že všetko sa stalo náhle a rýchlo," uviedol takisto predstaviteľ letových odborov.

Lietadlo bolo v poriadku

Zástupcovia spoločnosti Saratovské aerolínie, ktorej lietadlo patrilo, uisťujú, že išlo o moderný, spoľahlivý stroj, ktorý nemal technické problémy. Certifikát osvedčujúci letovú spôsobilosť stroja bol podľa agentúry TASS vydaný 2. júna 2016 a mal dvojročnú platnosť.

Podľa hovorkyne Vyšetrovacieho výboru Ruskej federácie, čo je obdoba amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI), už boli vypočutí zamestnanci Saratovských aerolínií na letisku Domodedovo, z ktorého havarovaný lietadlo štartoval.

Úrady vraj tiež uvažujú o mimoriadnej kontrole pomerov v aerolíniách, ktoré pred časom mali problémy kvôli porušovaniu predpisov, keď sa zistilo, že pri jednom z letov sa v pilotnej kabíne nachádzala nielen posádka.

01 - Modified: 2024-03-11 07:49:12 - Feat.: - Title: Päť osôb prišlo o život pri páde malého lietadla vo Virgínii 02 - Modified: 2024-02-02 09:50:26 - Feat.: - Title: Malé lietadlo narazilo do mobilného domu na Floride, hlásia niekoľko obetí 03 - Modified: 2024-02-02 09:18:15 - Feat.: - Title: Ukrajina žiada Rusko o vydanie tiel zajatcov, ktorí údajne boli na palube havarovaného lietadla 04 - Modified: 2024-01-31 15:36:05 - Feat.: - Title: Lietadlo s ukrajinskými vojnovými zajatcami zostrelil systém Patriot, tvrdí Putin 05 - Modified: 2024-01-28 15:15:52 - Feat.: - Title: Pristátie skomplikoval silný vietor. Havária ľahkého lietadla v Belgicku si vyžiadala dve obete
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 08:31