Reuters
StoryEditor

Charitatívna organizácia Oxfam sa dostáva do problémov. Kvôli najnovšiemu škandálu ju opúšťa prvá známa celebrita

14.02.2018, 11:31
Autor:
ČTKČTK
V posledných dňoch sa na povrch dostali obvinenia, že humanitárni pracovníci z Oxfamu si platili prostitútky.

Škandál okolo medzinárodnej charitatívnej organizácie Oxfam, ktorý vyvolal obvinenia, že si jej humanitárni pracovníci na Haiti a v Čade platili prostitútky, ďalej rastie. Objavilo sa nové obvinenie, že na misiách v Južnom Sudáne a Libérii dochádzalo k sexuálneho zneužívania, informovala dnes agentúra AFP. Kvôli afére dnes svoju spoluprácu s charitatívnou organizáciou ukončila herečka Minnie Driverová.

Podľa Helen Evansovej, ktorá pre Oxfam pracovala v rokoch 2012 až 2015, panovala na niektorých misiách "kultúra sexuálneho zneužívania". Spomenula prípady z Libérie či Južného Sudánu, kde podľa nej dochádzalo ku znásilneniam a sexuálnemu obťažovaniu, často maloletých dievčat, ktorým mali humanitárni pracovníci pomáhať. K niektorým činom podľa nej došlo aj v kanceláriách organizácie v Británii.

Evansová zároveň Oxfam obvinila, že jej upozornenie na správanie niektorých zamestnancov nebrala organizácie dostatočne vážne.

Aktuálne obvinenia sa objavili krátko po tom, čo vyšlo najavo, že si sedem zamestnancov Oxfamu na misiách na Haiti, ktoré v roku 2010 postihlo zemetrasenie, a v Čade platilo prostitútky. Peniaze za sex dávali ženám, ktorým mali v skutočnosti ako humanitárni pracovníci pomáhať. Zástupkyňa šéfa britskej pobočky Oxfamu Penny Lawrencová sa kvôli tomu v pondelok vzdala svojej funkcie.

Herečka Minnie Driverová, ktorá si zahrala napríklad vo filme Dobrý Will Hunting, dnes oznámila, že kvôli škandálu ukončí spoluprácu s charitou Oxfam, pre ktorú pôsobila ako zvláštna vyslankyňa. Na twitteri uviedla, že sa cíti zle "za ženy, ktoré zneužili ľudia, ktorí boli vyslaní, aby im pomohli". Zároveň odsúdila reakciu Oxfamu na škandál.

Ranu charite zasadila tiež utorková razia guatemalskej polície, ktorá kvôli obvineniu zo sprenevery štátnych peňazí a korupcie okrem bývalého prezidenta Álvara Coloma zadržala tiež exministra Juana Alberta Fuentesa Knighta. Ten je od roku 2015 predsedom dozornej rady Oxfamu.

Jedna z najznámejších charitatívnych organizácií na svete sa teraz obáva straty dôvery v očiach svojich darcov. Nedostatok transparentnosti už kritizovala britská vláda, ktorá pohrozila, že zastaví prísun financií, pokiaľ Oxfam neodhalí všetko, čo vie o obvineniach zo sexuálneho obťažovania vznesených voči zamestnancom. Zastavením príspevkov pohrozila aj Európska komisia.

01 - Modified: 2024-04-03 15:47:39 - Feat.: - Title: Izraelský útok zabil zamestnancov charity. Podľa USA by nemal ovplyvniť rokovania o prímerí 02 - Modified: 2024-03-21 14:00:00 - Feat.: - Title: Po Elvisovi prichádza na rad Jackson. Hudobná dráma o kráľovi popu by mala prísť do kín budúci rok 03 - Modified: 2024-03-11 12:50:26 - Feat.: - Title: FOTO Charitatívna párty Eltona Johna: Dámy a ich súboj dekoltov! 04 - Modified: 2024-03-09 15:21:34 - Feat.: - Title: V Poľsku rezignoval biskup, ktorý kryl prípady sexuálneho zneužívania 05 - Modified: 2024-03-01 20:04:38 - Feat.: - Title: V Rakúsku vyšetrujú 17 tínedžerov pre sexuálne zneužívanie dievčaťa
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 06:12