StoryEditor

V JAR zvolili jediného kandidáta na prezidenta. Víťaz Ramaphosa vystieda Zumu

15.02.2018, 18:37
Autor:
ČTKČTK
Dve opozičné strany sa odmietli na voľbe podieľať, keď neuspeli s požiadavkou na rozpustenie zákonodarného zboru a vyhlásenie predčasných volieb.

Do funkcie prezidenta Juhoafrickej republiky bol dnes oficiálne uvedený niekdajší viceprezident a predseda vládnej strany Africký národný kongres (ANC) Cyril Ramaphosa.

Krátko predtým ho zvolil parlament, ktorý rozhodoval o jedinom kandidátovi. Ramaphosa nahradil Jacoba Zumu, ktorý v stredu pod tlakom korupčných káuz odstúpil.

"Budem sa veľmi snažiť, aby som obyvateľov Juhoafrickej republiky nesklamal," uviedol Ramaphosa krátko po zvolení. Nový prezident zároveň zdôraznil, že sa bude venovať boju proti korupcii.

Bez protikandidáta

Poslanci vládnej strany ANC oslavovali Ramaphosové zvolenie tancom a spevom. Ramaphosa nemal protikandidáta, pretože dve opozičné strany sa odmietli na voľbe podieľať, keď neuspeli s požiadavkou na rozpustenie zákonodarného zboru a vyhlásenie predčasných volieb.

Zuma v stredu rezignoval, keď mu vlastná strana hrozila, že ho v parlamente odvolá. Bývalého prezidenta sprevádza niekoľko korupčných škandálov.

Ten najvážnejší sa týka renovácie jeho súkromného vidieckeho sídla na náklady štátnej pokladnice, ďalšie obvinenia sa týkajú prijímania úplatkov za nákupy stíhačiek, hliadkových lodí a zbraní. Zuma všetka obvinená odmieta.

Niekdajší odborársky predák a neskorší podnikateľ Ramaphosa už v decembri nahradil Zumu na čele ANC. Pred zvolením sľúbil očistiť meno strany a tvrdo bojovať proti korupcii.

Ramaphosa je piatym prezidentom Juhoafrickej republiky od konca rasistického režimu apartheidu v roku 1994. Očakáva sa, že v piatok prednesie výročné posolstvo o stave krajiny, ktoré bolo odložené v dôsledku konania týkajúcich sa Zumovho odstúpenia.

Kým Juhoafričania oslavovali Zumov odchod, juhoafrický rand k doláru posilnil a hlavný akciový index počas dňa pridal až päť percent hodnoty.

Opozícia je ochotná spolupracovať

Hlavná opozičná strana Demokratickej spojenectvo (DA) oznámila, že bude s novým prezidentom spolupracovať, ak bude rešpektovať záujmy občanov.

Členovia menšej opozičnej strany ale z parlamentu krátko pred Ramaphosovým zvolením odišli s tým, že ANC sa chová nezákonne.

Vodca strany Bojovníci za ekonomickú slobodu Julius Malema uviedol, že zákonodarcovia ANC porušili ústavu, pretože nepostavili Zumu pred spravodlivosť.

Ramaphosu teraz čaká úloha zlepšiť situáciu v ANS, ktorá je síce najsilnejšou stranou od konca apartheidu, ale ktorej popularita v posledných rokoch klesla kvôli obvineniam z korupcie.

To sa v regionálnych voľbách v roku 2016 prejavilo na najhorších výsledkoch v histórii strany. K rozhodnutiu ANC, že Zuma musí odstúpiť, prispeli podľa agentúry AP tiež obavy z toho, že by sa vládna strana po najbližších voľbách musela deliť o moc v koalícii.

01 - Modified: 2024-04-18 18:00:37 - Feat.: - Title: Parlament v prvom čítaní schválil zákon o strategických investíciach, opozícia ho kritizuje 02 - Modified: 2024-04-16 19:03:09 - Feat.: - Title: Koaličný valec. Opozícia kritizuje odvolanie Jána Mazáka z funkcie predsedu Súdnej rady 03 - Modified: 2024-04-15 13:11:49 - Feat.: - Title: Príspevok na opatrovanie detí s ŤZP by sa mohol zvýšiť zo 100 na 300 eur, navrhuje opozícia v parlamente 04 - Modified: 2024-04-15 14:22:15 - Feat.: - Title: Fico kritizuje opozíciu: Nerozumeli tomu a my sa s tým teraz boríme. U Ódora nepohli ani prstom 05 - Modified: 2024-04-08 10:51:24 - Feat.: - Title: V akej strane by mohol Korčok skončiť? Na stole sú dve stratégie, hovorí odborník
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 12:03