Reuters
StoryEditor

Poľský premiér pobúril izraelských politikov slovami o Židoch zodpovedných za holokaust

17.02.2018, 21:20
Autor:
ČTKČTK
Benjamin Netanjahu si chce s Morawieckim v blízkej dobe pohovoriť.

Poľský premiér Mateusz Morawiecki dnes vyvolal pobúrenie, keď hovoril o tom, že aj niektorí Židia niesli zodpovednosť za holokaust. Izraelskí politici jeho slová odsúdili a obvinili ho z antisemitizmu.

Morawiecki dnes na mníchovskej bezpečnostnej konferencii obhajoval kontroverzný poľský zákon, ktorý trestá až trojročným väzením pripisovanie akejkoľvek zodpovednosti za holokaust Poliakom. Jeden z reportérov sa spýtal, či by bol v Poľsku podľa nového zákona potrestaný za rozprávanie príbehu o svojich rodičoch, ktoré udali Gestapu poľskí susedia.

"Samozrejme, že nebude trestné a nebude považované za zločin hovoriť, že boli poľskí páchatelia, rovnako ako boli židovskí páchatelia, ako boli ruskí páchatelia, ako boli ukrajinskí páchatelia, nie iba nemeckí páchatelia," odpovedal Morawiecki.

Jeho izraelský náprotivok Benjamin Netanjahu tieto slová okamžite odsúdil. "Výroky poľského premiéra tu v Mníchove sú poburujúce. Máme tu problém s neschopnosťou chápať históriu a nedostatkom ohľaduplnosti k tragédii nášho ľudu," vyhlásil. Dodal, že si chce s Morawieckim v blízkej dobe pohovoriť.

Proti slovám poľského premiéra sa ohradili aj ďalší izraelskí politici. "Vyhlásenie poľského premiéra je antisemitizmom najstaršieho druhu. Páchatelia nie sú obete. Židovský štát nepripustí, aby boli vraždení obviňovaní zo svojej vlastnej vraždy," napísal na Twitteri izraelský zákonodarca Jair Lapide. Vyzval tiež k odvolaniu izraelského veľvyslanca v Poľsku.

Poľský zákon už skôr vyvolal diplomatickú roztržku medzi Izraelom a vládou vo Varšave. Netanjahu ho v minulosti prirovnal k snahe o zmenu histórie a niektorí tamojší politici hovorili až o státisícoch Židov, za ktorých smrť nesú vinu Poliaci.

01 - Modified: 2024-04-19 22:07:49 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 02 - Modified: 2024-04-19 21:33:32 - Feat.: - Title: Izraelský útok na Isfahán si podľa iránskeho ministra zahraničia nevyžiadal obete. USA sa nevyjadria 03 - Modified: 2024-04-19 21:16:06 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 04 - Modified: 2024-04-19 20:44:29 - Feat.: - Title: Pripomienku povstania v židovskom gete vo Varšave poznamenal incident, narušil ho muž s palestínskou vlajkou 05 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 01:45