Prezident Macron je v týchto dňoch v talianskom Ríme.Reuters
StoryEditor

Macron pripravuje novú imigračnú politiku. Za sprísňovanie pravidiel ho kritizujú aj vlastní

21.02.2018, 06:34
Autor:
ČTKČTK
Vláda francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona dnes navrhne sprísnenie francúzskych imigračných zákonov.

Vláda francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona dnes navrhne sprísnenie francúzskych imigračných zákonov, vrátane tých, ktoré sa týkajú žiadateľov o azyl. Návrh podľa agentúry Reuters však môže vyvolať spory v rámci parlamentnej väčšiny.

Predkladaný dokument zdvojnásobuje dobu, počas ktorej môžu byť migranti žijúci vo Francúzsku nelegálne zadržiavaní, a to na 90 dní. Rovnako budú podľa neho skrátené lehoty na podanie žiadosti o azyl. Za nelegálne prekročenie francúzskych hraníc bude hroziť až rok vo väzení a vysoké pokuty.

Sporná reforma

Francúzska vláda uvádza, že chce zastávať spravodlivú a dôslednú prisťahovaleckú politiku a zdôrazňuje, že navrhovaný zákon má uľahčiť získanie azylu pre maloletých a skrátiť o polovicu čakaciu lehotu žiadateľov o azyl.

Zatiaľ čo Macronova parlamentná väčšina, tvorená zákonodarcami z ľavicového aj pravicového ideového spektra, bola doteraz veľmi zjednotená, návrh reformy imigračných zákonov v nej môže vyvolať spory, píše Reuters.

Posilňujú strach

Zákonodarca Mathieu Orphelin z Macronovej strany Vpred! (En Marche!) v utorok povedal, že predĺženie maximálnej zadržiavacej doby z 45 na 90 dní pre migrantov, ktorí vo Francúzsku žijú nelegálne, je problematické a navrhne pozmenenie predkladaného návrhu.

Jeho kolegyňa Sonia Krimiová povedala, že vláda nahráva strachu ľudí. "Nie je pravda, že všetci cudzinci vo Francúzsku sú teroristi a čerpajú sociálne dávky," povedala v decembri v príhovore pred francúzskym ministrom vnútra Gerardom Collombom.

Kritika z vonku

Macron je zahraničnými politológmi často označovaný za závan čerstvého vzduchu v obklopení populistov, ale návrh zákona o migrácii si vyslúžil hlasnú kritiku vo Francúzsku.

Významný ľavicový časopis L'Obs v januári zverejnil čiernobielu fotografiu Macrona s tvárou omotanou ostnatým drôtom; v nadpise stálo "Vitajte v krajine ľudských práv".

Jean-Claude Mas z nadácie Cimade na ochranu migrantov a žiadateľov o azyl uviedol, že vládny návrh je snahou obmedziť práva utečencov a migrantov vo Francúzsku.

Imigračná reforma by však možno zožala úspech u voličov. Podľa prieskumu spoločnosti BVA 63 percent francúzskych voličov verí, že vo Francúzsku žije príliš veľa migrantov.

Vlani malo Francúzsko rekordných viac ako 100-tisíc žiadateľov o azyl. To je ale stále podstatne menej ako Nemecko, ktoré malo vlani 186-tisíc novo prichádzajúcich žiadateľov o azyl. Ich počet sa ale výrazne znížil od migračnej vlny v roku 2015, kedy do krajiny dorazilo 890-tisíc osôb.

01 - Modified: 2024-04-26 18:58:47 - Feat.: - Title: Francúzsko a Nemecko podpísali dohodu o spoločnom vývoji tanku novej generácie 02 - Modified: 2024-04-26 09:08:52 - Feat.: - Title: Nálada francúzskych spotrebiteľov sa v apríli nečakane zhoršila 03 - Modified: 2024-04-26 09:00:05 - Feat.: - Title: Francúzsko hrozí ďalšími sankciami voči radikálnym izraelským osadníkom 04 - Modified: 2024-04-25 19:11:11 - Feat.: - Title: Zomrel francúzsky režisér Laurent Cantet, držiteľ Zlatej palmy z Cannes 05 - Modified: 2024-04-25 18:28:00 - Feat.: - Title: Macron vo štvrtok vyzval Európanov, aby boli ambicióznejší a uskutočnili reformy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 20:59