StoryEditor

Bush prezentoval víťazný plán pre Irak

"Kým budem vaším vrchným veliteľom, Amerika neustúpi bombovým atentátnikom a vrahom. Stiahnuť naše jednotky skôr než ukončia svoju misiu, nie je plánom vedúcim k víťazstvu," vyhlásil prezident George W. Bush vo svojom včerajšom prejave na akadémii vojenského námorníctva v Annapolise v štáte Maryland.

"Kým budem vaším vrchným veliteľom, Amerika neustúpi bombovým atentátnikom a vrahom. Stiahnuť naše jednotky skôr než ukončia svoju misiu, nie je plánom vedúcim k víťazstvu," vyhlásil prezident George W. Bush vo svojom včerajšom prejave na akadémii vojenského námorníctva v Annapolise v štáte Maryland.
Bush tak začal ofenzívu proti kritikom, podľa ktorých nemá v Iraku jasnú stratégiu. Biely dom zároveň zverejnil dokument, podľa ktorého bude na budúci rok zrejme obmedzený počet vojakov v Iraku, avšak nebude stanovený pevný dátum ich úplného odchodu. Podľa dokumentu Bieleho domu "nie je reálne", aby za necelé tri roky po páde režimu Saddáma Husajna vznikla plne funkčná demokracia schopná poraziť svojich nepriateľov. Tridsaťpäťstranový dokument tiež predpokladá, že Irak zrejme bude musieť "zápasiť s určitou mierou násilia mnohé roky".
Prezident v prejave zdôraznil, že presný časový harmonogram odchodu amerických vojsk sa nedá stanoviť, pretože "to bude závisieť od podmienok v teréne, nie od umelo vytvorených termínov washingtonskej politiky". Vyzdvihol pokrok pri výcviku irackých jednotiek, ktoré podľa neho čoraz samostatnejšie zvládajú bezpečnostné operácie proti vzbúrencom. "Naším cieľom je dostatočne vycvičiť iracké sily, aby boli bojaschopné, a to potrebuje čas a trpezlivosť. Ten čas za to stojí, aj to úsilie za to stojí," vyhlásil. Do novembra bolo vycvičených 212 000 irackých vojakov.
Svoj odhodlaný postoj vysvetlil tým, že Irak je hlavným vojnovým frontom. "Teroristi jasne povedali, že Irak je hlavným frontom v ich boji proti ľudstvu. Musíme preto považovať Irak za hlavný front vo vojne proti terorizmu," povedal Bush.
Bushova popularita klesá v dôsledku situácie v Iraku, kde od invázie v marci 2003 prišlo o život vyše 2 100 amerických vojakov a 16 000 ďalších bolo zranených. Republikánmi kontrolovaný Senát pred dvoma týždňami vyzval Busha, aby prišiel so stratégiou pre "úspešné dokončenie misie" v Iraku. Diskusiu vyvolala výzva demokratického kongresmana Johna Murthyho na stiahnutie amerických jednotiek do šiestich mesiacov.
Spojené štáty zvýšili počet vojakov pred nadchádzajúcimi voľbami (15. decembra) na 157 000 a po nich by sa mal znížiť na doterajších 138 000. Podľa predstaviteľov ministerstva obrany sa rokuje o prípadnom znížení počtu vojakov do leta budúceho roka asi na 100 000. Podľa zverejnenej správy sa "nepriateľ" v Iraku skladá z troch skupín a ku každej z nich treba pristupovať odlišne.

Biely dom identifikoval svojich nepriateľov v Iraku:
- Odmietači - prevažne sunnitskí Arabi, ktorí sa mali dobre za Saddáma Husajna, avšak stratili moc a autoritu. Spojené štáty tvrdia, že ich odpor sa zmierni, ak nová demokratická vláda bude chrániť práva menšín a legitímne záujmy všetkých komunít.
- Saddámovci - ktorí boli aktívnymi členmi bývalého režimu a snívajú o znovunastolení diktatúry. Iba málo z týchto ľudí sa dá získať na podporu demokratického Iraku, avšak táto skupina môže byť oslabovaná do tej miery, že ju nakoniec iracké sily porazia.
- Teroristi - napojení na Al-Kajdu, ktorí chcú vytvoriť totalitárne islamské impérium, musia byť zlikvidovaní alebo zajatí prostredníctvom protiteroristických operácií. Túto skupinu nie je možné získať. Treba ju poraziť a jej členov zabiť alebo zajať, hovorí sa v dokumente.

01 - Modified: 2003-02-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: KRÁTKO 02 - Modified: 2003-02-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Výpoveď z nájmu bytu po novele zákona 03 - Modified: 2003-02-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Usmernenie k zákonu o daniach z príjmov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 12:13