StoryEditor

Trump navrhol ozbrojiť učiteľov. Gestá súcitu si pripravil, ukázali fotky

22.02.2018, 14:02
Autor:
ČTKČTK
Očividný obrat v Trumpovom postoji k obmedzeniu dostupnosti strelných zbraní je hodnotený s rozpakmi.

Stredajšie stretnutie Donalda Trumpa so študentmi, medzi ktorými boli aj tí, ktorí prežili masaker v Parklande, bolo plné emotívnych vyhlásení a tiež horkosti nad politickou neochotou obmedziť zbrane. Kritike čelí aj Trump, ktorého fotografi zachytili so zoznamom poznámok na diskusiu. Mal v ňom okrem iného vypísaných niekoľko súcitných komentárov.

V päťbodovom zozname mal prezident poznamenané okrem iného, ​​aby sa opýtal, čo prítomní chcú najviac vedieť o incidente alebo čo je možné urobiť, aby sa cítili lepšie. Vyjadrenie "počúvam vás" bolo Trumpovým piatym bodom.

S rozpakmi je hodnotený aj očividný obrat v Trumpovom postoji k obmedzeniu dostupnosti strelných zbraní. V utorok vyhlásil, že by chcel zakázať urýchľovače streľby, ktoré poloautomatické zbrane upravujú na automatické a nevylúčil ani zvýšenie federálneho obmedzenia dostupnosti dlhých strelných zbraní z 18 na 21 rokov.

Zvýšenie vekovej hranice však dôrazne odmieta mocná Národná asociácie držiteľov zbraní (NRA), ktorá stojí za Trumpom a ktorú prezident podporuje. Prezident na stretnutí so študentmi a rodičmi, ktorých deti zahynuli pri školských masakroch, okrem iného vyhlásil, že ozbrojený učiteľ by mohol vyčíňanie strelca zastaviť.

"Keby tam bol učiteľ, ktorý to vie so strelnými zbraňami, takí ľudia by mohli ľahko a rýchlo útok zastaviť," povedal Trump. Zároveň pripustil, že tento plán, ktorý podporuje spomenutá NRA, je kontroverzný, pretože by to znamenalo aj koniec zón bez zbraní, ktoré v prípade škôl platia. Potom však dodal, že tieto zóny na útočníkov pôsobia ako lákadlo.

Slzy v Bielom dome
Proti vyzbrojeniu učiteľov sa v debate postavil Mark Barden, ktorého syn zahynul pri masakri na škole v Connecticute v roku 2012. "Učitelia už teraz majú zodpovednosti viac než dosť," uviedol Barden s tým, že jeho žena Jackie, zhodou okolností učiteľka, by niečo takéto nechcela. "Nikto o prestrelky v škole nestojí," dodal.

Americké médiá v súvislosti s prezidentovými slovami o vyzbrojení učiteľov či iných pracovníkov škôl pripomenula Trumpov tweet z mája 2016 z prezidentskej kampane. Vtedy kritizoval svoju demokratickú súperku Hillary Clintonovú za to, že o ňom povedala, že chce dať zbrane do škôl. "Nie je to pravda!" napísal vtedy.

Zoznam poznámok Donalda Trumpa na diskusiu so študentmi, medzi ktorými boli aj tí, ktorí prežili masaker v Parklande. Zoznam poznámok Donalda Trumpa na diskusiu so študentmi, medzi ktorými boli aj tí, ktorí prežili masaker v Parklande. Reuters

​Pri slovách Andrewa Pollacka, ktorého 18-ročnú dcéru Meadow pred týždňom zastrelil útočník na floridskej škole, stekali mnohým po lícach slzy. "My sme ako krajina sklamali naše deti," povedal s tým, že problémy sa mali riešiť hneď po prvom masakri. "Mám toho kvôli svojej dcére po krk, už ju nikdy neuvidím," vyhlásil.

Rubio čelil hnevu študentov
V Spojených štátoch po streľbe na strednej škole v Parklande silnie študentské hnutie, ktoré žiada sprísnenie dostupnosti zbraní. Stredajšia akcia študentov na Floride mierila proti NRA i proti republikánom odmietajúcim zmeny.

Pod paľbou kritiky sa na floridskom stretnutí občanov, ktoré prenášala televízia CNN, ocitli republikánsky senátor Marco Rubio a hovorkyňa NRA Dana Loeschová. Študenti požadujú zákaz predaja poloautomatických pušiek, ktoré strelci pri útokoch v školách často používajú, čo NRA aj Rubio odmietli, čím vyvolali hnev prítomných.

Poloautomatickú pušku AR-15, ktorá je civilnou verziou vojenských automatov M16 a M4, použil 19-ročný strelec, ktorý pred týždňom v škole vo floridskom Parklande zabil 17 ľudí.

"Moja dcéra, keď utekala chodbou, bola zastrelený do chrbta útočnou puškou," vyhlásil Fred Guttenberg, ktorého 14-ročná dcéra útok neprežila. "Je ľahké ju získať. Je to vojnová zbraň," dodal. Od prítomných si Guttenberg vyslúžil hlasnú podporu, naopak Rubio, ktorý hovoril o odmietavom postoji k zákazu útočných zbraní, sa stretol s bučaním, piskotom a ďalšími prejavmi hlasného nesúhlasu.

Nevôľu vyvolalo aj Rubiovo odmietnutie výzvy, aby pre svoje politické kampane odmietal dary od NRA. Loeschová podľa The New York Times opakovane odrážala otázky o obmedzení dostupnosti zbraní a zároveň zdôrazňovala, že pre bezpečie v školách je kľúčové nepripustiť, aby sa psychicky chorí či trestaní ľudia dostali ku strelným zbraniam.

Trvajte na zmenách, vyzval študentov šerif

"Táto šialená obluda sa podľa mňa vôbec nemala ku strelným zbraniam dostať," povedala Loeschová na adresu Nikolasa Cruza, ktorý zaútočil na školu v Parklande. "Nikto z nás nechce, aby ľudia, ktorí sú vyšinutí, ktorí predstavujú nebezpečenstvo sami sebe i ostatným, do ruky strelné zbrane vôbec dostali," uviedla.

Hovorkyňa NRA vyvolala kritické reakcie publika, keď rezolútne odmietla ustúpiť z odmietavých postojov k obmedzeniu dostupnosti zbraní, okrem iného k zvýšeniu federálneho limitu pre nákup dlhých strelných zbraní, teda pušiek či brokovníc, z 18 na 21 rokov. Podľa Loeschovej by tí, ktorí sú dostatočne starí pre službu v armáde, mali mať právo zbrane si kupovať.

Spomínaný federálny limit 18 rokov pre nákup pušiek je vnímaný ako minimálny štandard, niektoré štáty USA však majú výrazne miernejšie obmedzenia, kedy si pušku môžu so súhlasom rodičov legálne kúpiť aj 14-ročné deti. Naopak, na pištole a revolvery je federálny limit na úrovni 21 rokov.

Na fóre vystúpil aj šerif Scott Israel, do ktorého okresu Parkland patrí. Vyzval študentov, aby trvali na zmenách v zákonoch o zbraniach. "Amerika na vás hľadí, zmena bude," povedal s tým, že podobný masaker sa už nesmie opakovať. Dodal tiež, že ak zákonodarcovia sprísnenie odmietnu, ponesú za to zodpovednosť.

01 - Modified: 2024-04-23 21:54:52 - Feat.: - Title: "O ňom iba pozitívne". Exšéf bulvárneho denníka na súde opísal tajnú spoluprácu s Trumpovou kampaňou 02 - Modified: 2024-04-23 20:11:07 - Feat.: - Title: Experti krotia Zelenského nadšenie. Kľúčové otázky o americkej pomoci sú dve: Kedy a ako sa prejaví? 03 - Modified: 2024-04-22 18:10:50 - Feat.: - Title: Exprezident čelí ďalšiemu obvineniu. Trump sa snažil nelegálne ovplyniť prezidentské voľby, tvrdí obžaloba 04 - Modified: 2024-04-23 07:11:59 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Výhra Kyjeva, prehra Trumpa. Kandidát na prezidenta má problém 05 - Modified: 2024-04-21 07:10:00 - Feat.: - Title: Trump zrušil prvý predvolebný míting od začiatku súdu pre zlé počasie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 15:30