Reuters
StoryEditor

OSN požaduje prímerie v Sýrii. Bezpečnostná rada schválila rezolúciu jednohlasne

24.02.2018, 19:38
Autor:
ČTKČTK
Dôležité hlasovanie museli niekoľkokrát odkladať.

Bezpečnostná rada OSN dnes schválila rezolúciu požadujúcu prímerie v Sýrii. Začať má bezodkladne a trvať má najmenej 30 dní. Pre rezolúciu, ktorej cieľom je umožniť humanitárnu pomoc pre civilistov, hlasovalo všetkých 15 členov BR OSN. Informovala o tom agentúra AFP.

Dnešné hlasovanie začalo s viac ako dvojhodinovým oneskorením, tento týždeň už pritom bolo niekoľkokrát odložené. Rokovania komplikovalo Rusko, ktoré má v Bezpečnostnej rade ako jej stály člen právo veta.

Na žiadosť Ruska bola v pôvodnom návrhu, ktorý bol za dva týždne rokovaní niekoľkokrát zmenený, upravená formulácia ohľadom skupín, ktorých sa prímerie netýka.

Problém s fomuláciou

Prímerie sa nemá vzťahovať na operácie vedené proti extrémistom z organizácie Islamský štát (IS) a teroristickej siete al-Kájda. Na žiadosť Ruska bola podľa agentúry AFP formulácia doplnená o "ďalšie osoby, skupiny a hnutia spojené s al-Kájdou a IS, rovnako ako ďalšie teroristické skupiny určené Bezpečnostnou radou".

Za teroristické skupiny ale považuje sýrska vláda a Rusko, ktoré ju podporuje, aj niektorých povstalcov, ktorých podporuje západnej koalície.

Umožniť humanitárnu pomoc

Cieľom dokumentu je umožniť dodávky humanitárnej pomoci a evakuáciu zranených a chorých. Katastrofálna je situácia najmä vo východnej Ghúte pri Damasku, ktorú od roku 2013 ovládajú povstalci a kde je v obkľúčení vládnych jednotiek na 400-tisíc ľudí.

Za posledný týždeň tam pri bombardovaní sýrskou armádou zomrelo podľa exilovej Sýrskej organizácie pre ľudské práva (SOHR) na 500 civilistov.

Rezolúcia ako reakcia na aktivity vlády

Pôvodný text rezolúcie, ktorý bol následne viackrát zmenený, navrhli pred dvoma týždňami dvaja nestáli členovia BR, Švédsko a Kuvajt. A to v súvislosti s tým, ako vládne jednotky začali stupňovať bombardovania východnej Ghúty.

Už od decembra armáda prezidenta Assada intenzívne bombarduje aj provinciu Idlib. Tá je rovnako ako Ghúta pod kontrolou povstalcov.

Švédsky zástupca pri OSN Olof Skoog dnes pripomenul, že útoky na civilistov v Sýrii sú v posledných týždňoch najhoršie za sedem rokov trvania tamojšej občianskej vojny.

Bezpečnostná rada predpokladá, že sa zíde o dva týždne, aby zhodnotila situáciu a plnenie rezolúcie.

01 - Modified: 2024-04-26 19:54:12 - Feat.: - Title: Odstraňovanie trosiek v Pásme Gazy môže trvať 14 rokov, odhaduje OSN 02 - Modified: 2024-04-25 04:33:44 - Feat.: - Title: UNHCR spúšťa nový fond na ochranu utečencov ohrozených zmenou klímy 03 - Modified: 2024-04-23 06:18:54 - Feat.: - Title: Na americké jednotky v Iraku a Sýrii útočili dvakrát v priebehu 24 hodín 04 - Modified: 2024-04-22 05:41:31 - Feat.: - Title: Z Iraku odpálili rakety na základňu USA v Sýrii. Američania začali vyšetrovanie 05 - Modified: 2024-04-20 06:57:22 - Feat.: - Title: Sudán zažíva krízu epických rozmerovvaruje, OSN varuje pred vznikom nového frontu v oblasti Darfúru
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 04:54