Pussy RiotCTV News
StoryEditor

Členov ruskej skupiny Pussy Riot zadržali na Kryme

27.02.2018, 06:32
Autor:
TASRTASR
Krymský právnik Emil Kurbedinov v pondelok uviedol, že spomínanú trojicu previezli do zdravotníckeho zariadenia na testy, ďalšie podrobnosti však nevedel poskytnúť.

Orgány na Ruskom anektovanom polostrove Krym zadržali v uplynulých dňoch troch členov punkovej skupiny Pussy Riot. Informovala o tom v pondelok stanica Rádio Slobodná Európa/Rádio Sloboda (RFE/RL), pričom zadržaných identifikovala ako Oľgu Borisovovú, Alexandra Sofejeva a Mariju Aľochinovú.

Samotná Borisovová podľa zverejnených údajov povedala, že ju zadržali spolu so Sofejevom ešte v nedeľu, keď pricestovali na Krym. Neskôr doplnila, že o deň neskôr bola zadržaná i Aľochinová. Tá údajne poslala Borisovovej textovú správu, že je v rukách polície, na čo sa komunikácia prerušila.

Krymský právnik Emil Kurbedinov v pondelok uviedol, že spomínanú trojicu previezli do zdravotníckeho zariadenia na testy, ďalšie podrobnosti však nevedel poskytnúť.

Ako informoval neskôr spravodajca RFE/RL, Borisovovú po testoch presunuli na policajnú stanicu, zatiaľ čo Aľochinovú prepustili a o Sofejevovi nebolo nič známe.

Krymské orgány dosadené Ruskom zadržanie členov Pussy Riot podľa RFE/RL oficiálne nekomentovali.

Vlani v auguste Aľochinovú a Borisovovú nakrátko zadržali v sibírskom Jakutsku, kde uskutočnili nepovolenú akciu na podporu ukrajinského filmára Oleha Sencova, odpykávajúceho si v miestnej väznici 20-ročný trest po tom, čo bol odsúdený za terorizmus. Sencov pochádza z Krymu a patril k aktívnym odporcom anexie tohto ukrajinského polostrova.

Ruská skupina Pussy Riot sa stala známou v roku 2012, keď jej členky krátko pred prezidentskými voľbami v Rusku vystúpili v moskovskom Chráme Krista Spasiteľa s punkovou "modlitbou" proti prezidentovi Vladimirovi Putinovi.

Aľochinová a ďalšia členka Pussy Riot Nadežda Tolokonnikovová boli odsúdené na trest väzenia a v pracovných táboroch strávili takmer dva roky.

01 - Modified: 2024-04-18 11:43:39 - Feat.: - Title: Ukrajina potvrdila, že zasiahla vojenské letisko na Kryme 02 - Modified: 2024-04-17 18:37:52 - Feat.: - Title: Ukrajina útočila dronmi a raketami na ciele v Rusku a na Kryme, cieľom bola aj továreň na Tupolevy 03 - Modified: 2024-04-17 09:36:32 - Feat.: - Title: Celistvosť Ukrajiny je len teória. Rusko jej územie nevráti, vyhlásil Fico na eurovýbore 04 - Modified: 2024-04-04 16:30:00 - Feat.: - Title: Rusi usilovne budujú novú železnicu na Krym. Obíde zraniteľný most 05 - Modified: 2024-04-01 16:52:00 - Feat.: - Title: Po anexii Krymu a ruskej invázii stúpol počet štatutárov z Ukrajiny, tvrdí analýza
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 01:38