Antonio TajaniReuters
StoryEditor

Predseda Európskeho parlamentu: Je neprijateľné, aby sa v Európskej únii vraždili novinári

28.02.2018, 14:23
Autor:
klkl
Podľa Tajaniho musia slovenské policajné zložky urobiť maximum pre to, aby bol prípad dôsledne vyšetrený.

Témou vraždy slovenského novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej sa zaoberal aj Európsky parlament. Jeho predseda, Talian Antonio Tajani, spomienkou na slovenského novinára otvoril dnešné plenárne zasadanie. Následne vyzval poslancov na uctenie si pamiatky zavraždených minútou.

"Ako občan, ako novinár chcem vyjadriť svoje hlboké rozhorčenie a odsúdenie vraždy slovenského novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej pri Bratislave," začal svoj prejav Tajani.

"Tento neprijateľný útok na slobodu tlače, jeden zo základných kameňov našej demokracie, prichádza pár mesiacov po vražde maltskej novinárky," pripomenul predseda europarlamentu.

"Ján Kuciak vykonával svoju prácu profesionálne a s vášňou vyšetroval podozrivé finančné transakcie a úniky daní. Snažil sa hľadať pravdu bez ohľadu na koho to malo vplyv," priblížil poslancom prácu slovenského novinára.

Tajani pripomenul, že polícia pracuje s verziou, že za vraždu môže Kuciakova práca. "Polícia vychádza z predpokladu, že bol zavraždený, aby sa ukončilo jeho vyšetrovanie," povedal Tajani s tým, že sa musí spraviť maximum pre to, aby sa ukázala pravda. 

"Je neprijateľné, aby boli v Európskej únii vraždení novinári pre ich prácu. Musíme zaistiť, aby bola sloboda tlače zaistená a aby novinári v Európe mohli slobodne vykonávať svoju prácu," dodal Tajani.

Šéf europarlamentu povedal, že sa spolieha na slovenské orgány, že prípad dôsledne vyšetria a že urobia maximum preto, aby bola odhalená pravda. Tajani ďalej uviedol, že v prípade potreby bude zaistená medzinárodná spolupráca policajných zložiek.

"Za európsky parlament môžem povedať, že tak ako v prípade Dafne Caruana (zavraždená maltská novinárka, poz. red.) budeme pokračovať a budeme bdelí, aby sme zaistili to, že všetci vinníci budú potrestaní," uzavrel Tajani a požiadal o minútu ticha. 

01 - Modified: 2024-04-24 13:28:14 - Feat.: - Title: Europoslanci schválili maximálne ceny pre volania a SMS-ky. Poznáme presné sumy, ktoré budeš platiť až do roku 2032 02 - Modified: 2024-04-17 14:15:00 - Feat.: - Title: Piepergate zráža šance Leyenovej získať znova post. A kontroverzií pribúda 03 - Modified: 2024-04-17 08:43:16 - Feat.: - Title: Odchádzajú prokurátori, ktorí dozorovali prípad vraždy Jána Kuciaka 04 - Modified: 2024-04-17 07:48:04 - Feat.: - Title: Je potrebné prímerie. Šéf talianskej diplomacie Tajani vyzval Izrael na zastavenie bojov v Pásme Gazy 05 - Modified: 2024-04-17 15:30:00 - Feat.: - Title: Zlá atmosféra a koniec prokurátorov: Trauma sa predlžuje
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 21:49