StoryEditor

Barroso podporuje zámery V4

31.08.2005, 00:00
Za prvé dva mesiace predsedníctva vo Vyšehradskej štvorke nasadilo Maďarsko rýchle tempo stretnutí. Dôvodom je snaha, aby stredoeurópske voľné zoskupenie pomohlo vyriešiť patovú situáciu s meškajúcim rozpočtom Európskej únie na roky 2007 -- 20013 ešte do konca tohto roka pri britskom predsedníctve v únii.

Za prvé dva mesiace predsedníctva vo Vyšehradskej štvorke nasadilo Maďarsko rýchle tempo stretnutí. Dôvodom je snaha, aby stredoeurópske voľné zoskupenie pomohlo vyriešiť patovú situáciu s meškajúcim rozpočtom Európskej únie na roky 2007 -- 2013 ešte do konca tohto roka pri britskom predsedníctve v únii.
Premiéri Poľska, Česka, Slovenska a Maďarska sa v Budapešti stretli v utorok už druhýkrát počas maďarského predsedníctva vo V4. Popri kolegoch z Rakúska a zo Slovinska, ktorí sa k nim pripojili aj minulý mesiac, im teraz prvýkrát robil spoločnosť aj predseda Európskej komisie José Manuel Barroso.
Uvoľnená neformálna atmosféra stretnutia v hoteli Hilton na budínskom hradnom vrchu im vôbec nebránila diskutovať o problémoch novej finančnej perspektívy únie a ďalších aktuálnych otázkach. Nikto z nich totiž ešte nestratil vieru, že perspektíva rozpočtu sa do konca roka predsa len naplní a nebude potrebné zabezpečiť dočasné provizórne fungovanie EÚ.
"Je veľmi dôležité čo najskôr sa dohodnúť o rozpočte. Ak by sa tak nestalo alebo ak sa potrebný kompromis zrodí iba veľmi neskoro, súdržnosť EÚ sa naruší," varoval predseda EK Barroso. Aj on dúfa, že to napokon vyjde a výplaty prostriedkov z európskych fondov pre nové členské štáty nebudú ohrozené alebo meškať. Barroso sa priznal, že po tomto stretnutí už lepšie chápe obavy a priority členov V4, ktorá vystupuje v týchto otázkach jednotne a podporuje jej návrhy o finančnej perspektíve EÚ na obdobie 2007 -- 2013. "Treba sa vyhnúť tomu, aby vznikli rozpory medzi súdržnosťou a výdavkami na konkurenčnú schopnosť. Súdržnosť je totiž podmienkou konkurenčnej schopnosti Európy," dodal šéf EK.
Predseda vlády SR Mikuláš Dzurinda zdôraznil, že sa budú usilovať čím skôr určiť a konkretizovať vlastné reformné predstavy. Zároveň dodal, že "k tomu je potrebné prijatie rozpočtu". Domácemu hostiteľovi Ferencovi Gyurcsányovi chýba užšia spolupráca, no tiež súhlasil, že v globálnej súťaži musí byť Európa silnejšia a bezpečnejšia.
V prípade, že by sa rozpočet únie do konca roka napokon nepodarilo schváliť, mohol by sa možno opäť vytiahnuť pôvodný maďarský návrh na schválenie trojročného prechodného rozpočtu už počas rakúskeho predsedníctva v únii v prvej polovici nového roka. Bola by to len krajná možnosť, ktorej sa treba za každú cenu vyhnúť. Podľa Maďarska je však aj zlý kompromis lepší ako žiadny.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 00:45