08.06.2005, 00:00

Americké ministerstvo obrany včera odmietlo výzvy na zatvorenie väznice pre cudzincov podozrivých z terorizmu, ktorá sa nachádza na americkej vojenskej základni Guantánamo na Kube. Súčasne sa odmietlo ospravedlniť za päť prípadov znesvätenia Koránu tamojšími americkými väzenskými dozorcami. (TASR)
Čečenský prezident Alu Alchanov oznámil, že práca na návrhu zmluvy o vymedzení kompetencií medzi Čečenskou republikou a ruskou federálnou vládou je takmer dokončená, informoval včera ruský denník Kommersant. Počas dvojročného procesu rokovania o zmluve s Kremľom muselo Čečensko ustúpiť od jednej hlavnej požiadavky -- výhradného práva k svojim prírodným zdrojom. Čečensko začalo na dohode pracovať v roku 2003 po zvolení prezidenta Achmada Kadyrova, ktorý však prišiel o život počas teroristického útoku vlani 9. mája v Groznom. (TASR)
Niet žiadnych pochýb, že za zavraždením bývalého libanonského premiéra Rafíka Harírího stála Sýria.
Uviedol to pred novinármi v pondelok po svojom stretnutí s generálnym tajomníkom OSN Kofim Annanom významný americký demokratický senátor za štát Vermont, Patrick Leahy. "Videl som dosť dôkazov okolo (prípadu) Harírího, aby som vedel, že za tým boli oni (Sýrčania). Nemyslím si, že existuje jediný človek v Libanone a pravdepodobne ani v Sýrii, ktorý neverí, že za tým boli oni," povedal Leahy, bez uvedenia podrobností. (TASR)
Prokuratúra haagskeho tribunálu OSN sa napriek očakávaniam neodvolala proti rozhodnutiu o predprocesnom prepustení bývalého kosovského premiéra Ramusha Haradinaja. Súdna komora Medzinárodného trestného tribunálu pre bývalú Juhosláviu v pondelok svoje rozhodnutie zdôvodnila tým, že sa Haradinaj dostaví na proces a "neexistujú náznaky, že (po prepustení) bude predstavovať akúkoľvek hrozbu pre obete, svedkov alebo iné osoby". (TASR)
Európsky parlament, od ktorého schválenia závisí rozpočtový rámec Európskej únie, presadzuje
na sedemročné obdobie po roku 2007 vlastné riešenie. To sa pohybuje medzi projektmi Európskej komisie a predsedajúceho Luxemburska. Spravodajca EP pre túto vec Reimer Böge počíta s tým, že EÚ bude v spomínanom období hospodáriť s 1,18 percenta hrubého národného produktu únie. (ČTK)
Britský premiér Tony Blair včera počas návštevy vo Washingtone oznámil, že jeho plány na odpustenie afrického dlhu nachádzajú kladnú odozvu u lídrov siedmich priemyselne najvyspelejších krajín sveta a Ruska (G8). Práve zverejnený plán Spojených štátov amerických, ktorý pomôže 14 miliónom hladujúcich Afričanov, je podľa Blaira len malou časťou snáh o podporu rozvoja Afriky. Ako uviedol pre novinárov, USA na tento plán vynaložia 674 miliónov dolárov. (TASR)

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 16:10