Reuters
StoryEditor

BBC: Chceš pracovať? Tak choď na Putinov míting

05.03.2018, 10:30
Autor:
ČTKČTK
Sobotňajší míting bol Putinovou prvou verejnou predvolebnou akciou a pravdepodobne aj poslednou.

Predvolebný míting Vladimira Putina na štadióne Lužniky zhromaždil rovnaké množstvo ľudí, ako obdobná akcia v roku 2012. Prišli nielen skutoční prezidentovi prívrženci, ale aj tí, ktorí boli nútení prísť pod hrozbou prepustenia z práce.

Väčšine ľudí bolo podľa reportéra BBC jedno, že na prezidenta museli dve hodiny čakať v mraze a že ešte nemá predvolebný program. Uistili Putina, ktorý im venoval dve minúty svojho času, že s ním sú pripravení na všetko. Hlavu štátu budú Rusi voliť 18. marca.

Sobotňajší míting bol Putinovou prvou verejnou predvolebnou akciou a pravdepodobne aj poslednou. Bezplatne prideleného vysielacieho času v televíziách sa kandidátov štáb zriekol, rovnako ako debát. A po regiónoch Putin jazdí ako prezident, nie ako kandidát. 

Ľudia z celej Moskvy a periférie

Míting-koncert mal v Lužnikách začať o druhej popoludní, ale už na poludnie ku štadiónu mierili davy ľudí. Na výjazde z okružnej diaľnice parkovali šedé autobusy s nápisom "Preprava zadarmo".

Podľa čísel sa zišli z celej Moskvy i z periférie. "Prečo (sme sem mali prísť), to netuším. Teraz idem k metru nabrať ďalších ľudí," povedal BBC jeden z vodičov. Okolo prešiel preplnený autobus s nápisom mesta Vladimir. "Tu neparkujte, za chvíľku prídu mikrobusy s ľuďmi," rozháňal policajt taxikára.

Ľudia sa organizovane zhromažďovali v skupinách okolo vedúceho, vybaveného vlajkou, dáždnikom alebo tabuľkou s názvom mestskej štvrti či zariadenia. Potom rýchlym krokom vyrazili ku štadiónu. Muž, ktorý držal tabuľku s nápisom Izmajlovo, ju pred kamerami zakaždým schovával.

Vedúci skupiny Bojové bratstvo (združenie vojnových veteránov na čele s bývalým gubernátorom Moskovskej oblasti Borisom Gromov) ochotne potvrdil, že na míting, kde sa čakalo vystúpenie populárnych spevákov, prišli členovia organizovane. V ruke mal zoznam, "aby sa na nikoho nezabudlo".

Voľno v práci na podporu Fica

Veľa ľudí na kameru s úsmevom rozprávalo, že si vzali voľno, aby mohli podporiť Putina. Niektorí ale mali problém si spomenúť, ako sa o mítingu dozvedeli. "V noci sa mi o tom snívalo," odsekla staršia žena.

S radosťou tiež hovorili o tom, aké body prezidentovho programu sa im najviac páčia: hlavne sľuby podporovať mládež a sociálnu starostlivosť. Moc sa divili slovám spravodajcov BBC, že Putinov program ešte nebol zverejnený.

"To je nejaká provokácia. Jeho program je tak jasný, že ho ani nemusí spísať. Všetko je aj tak jasné," vyhlásila jedna z účastníčok mítingu.

Väčšina opýtaných tvrdila, že na míting prišli, pretože poslúchli volanie svojho srdca. Ale našli sa takí, ktorí pripustili opak. "Nahnali ma sem ako ovcu. Pracujem v štátnom zariadení. Takých je tu všetkých 100 tisíc. Išli by ste dobrovoľne v takom mraze? Jasné, že nie. Ale chcem mať prácu, a tak som prišiel," povedal muž, ktorý sa predstavil ako Alexander a tréner stolného tenisu.

Odhadol, že ho za tieto slová pravdepodobne vyhodia, ale aj tak súhlasil s ich zverejnením. K voľbám sa ísť nechystá: "Prečo voliť toho, kto už bol vopred zvolený? Myslím, že je to fraška."

"Z práce" prišla na koncert aj pracovníčka moskovských káblových sietí: "Áno, vyzvali všetkých, aby prišli," povedala. "Nie, priali sme si to," odsekla na otázku, či teda bola k účasti donútená.

Iní o tlaku zamestnávateľa hovoriť odmietli

Iní o tlaku zamestnávateľa hovoriť odmietli. "Nedávajte mi kompromisné otázky," povedala vystrašená žena, ktorá zrejme mala na mysli "kompromitujúce otázky". Prišla dve hodiny pred začiatkom akcie.

Pokyn prísť na míting s vlastnoručne vyrobenými plagátikmi dostali podľa informácií BBC moskovskí učitelia či zamestnanci radnice. Jeden pracovník cestných služieb hovoril, že ich "nahnali na míting" pod hrozbou, že "nebudú prémie, alebo bude prepúšťanie", a že museli ísť metrom a v práci nedostali voľno. "Vovu", ako sa Vladimirovi Putinovi prezýva, voliť nemieni.

Už od jednej, kedy tisíce ľudí ešte mierili na štadión, moderátor rozohrieval davy, zatiaľ čo spevák Nikolaj Rastorgujev spieval hit Od Volgy po Jenisej.

Ministerstvo vnútra spočítalo, že bez ohľadu na desaťstupňový mráz prišlo na míting na 130 tisíc ľudí. Lužniky, s kapacitou niečo cez 80 tisíc miest, zaplnili na prasknutie. Voľné miesta neboli.

Na rovnakom mieste prehovoril Putin aj pred šiestimi rokmi. Aj počet účastníkov sa zhodoval: podľa úradov vtedy prišlo tiež 130 tisíc ľudí.

Túto sobotu časť Putinových stúpencov zostala pri veľkoplošnej obrazovke pred štadiónom. Nenudili sa: aj pre nich pripravili súťaže a zábavu. Mohli ochutnať pohánkovú kašu z poľnej kuchyne, skúsiť curling na umelom ľade, zastrieľať si z luku či obrieho praku alebo si zašermovať mečom.

Na štadióne ľudia počúvali režiséra Nikitu Michalkova, ktorý ich oslovoval "súdruhovia". Veľa ľudí si prinieslo chlebíčky a zahrievali sa čajom z termosiek. Tí, čo skončili na ihrisku, pri čakaní na Putina tancovali.

V okamihu, keď Putin prehovoril, boli Lužniky prakticky plné. Tentokrát mu stačili dve minúty.

01 - Modified: 2024-04-19 17:23:00 - Feat.: - Title: Situácia s top palivom sa zhoršuje. Plyn je najdrahší od januára, prekvapivo za tým netreba hľadať Putina 02 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 03 - Modified: 2024-04-18 15:38:05 - Feat.: - Title: Kremeľ odsúdil rozhodnutie Francúzska zhabať vilu partnera Putinovej exmanželky 04 - Modified: 2024-04-18 05:37:29 - Feat.: - Title: Francúzske súdy skonfiškovali vilu, ktorá patrí manželovi Ľudmily Putinovej 05 - Modified: 2024-04-17 18:21:43 - Feat.: - Title: "Myslel som si, že sa zastaví pri Kryme." Rakúsky prezident Van der Bellen pripustil, že Putina zle odhadol
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 03:45