Reuters
StoryEditor

Srí Lanka vyhlásila výnimočný stav, v krajine sa opäť ozýva dlhoročný konflikt

06.03.2018, 10:41
Autor:
ČTKČTK
Cieľom opatrenia je zastaviť šírenie násilných stretov medzi budhistami a moslimami.

Vláda Srí Lanky dnes vyhlásila v krajine na desať dní výnimočný stav. Cieľom opatrenia je zastaviť šírenie násilných stretov medzi budhistami a moslimami. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vládneho hovorcu.

Násilnosti vypukli v meste Kandy, ktoré leží v centrálnej časti krajiny. Vyvolala ich smrť muža z väčšinového sinhálskeho etnika, ktorý zomrel po napadnutí skupinou moslimov.

Sinhálci potom v odvete začali vypaľovať domy a obchody príslušníkov moslimskej menšiny. Úrady už v pondelok v oblasti vyhlásili zákaz vychádzania. Vláda tam vyslala vojakov a elitných policajtov.

Posvätné mesto Kandy, kde je podľa budhistickej tradície uložený Buddhov zub, jedna z najcennejších budhistických relikvií, je častým cieľom turistov. Celé mesto je pretkané sieťou budhistických chrámov a od roku 1988 je súčasťou svetového dedičstva UNESCO.

V súčasnej dobe na Srí Lanke prebieha turistická sezóna, ktorá tu začína v decembri a končí začiatkom apríla.

Podľa agentúry Reuters napätie medzi moslimami a budhistami na Srí Lanke postupne narastalo počas uplynulého roka. Niektoré radikálne budhistické skupiny moslimov obviňujú, že sa snažia obracať ľudí na islam a že ničí budhistické archeologické pamiatky.

Budhistickí nacionalisti zase protestujú proti prítomnosti príslušníkov moslimského etnika Rohingov, ktorí na Srí Lanku utiekli pred prenasledovaním z prevažne budhistickej Barmy.

"Na mimoriadnom zasadnutí vlády bolo rozhodnuté vyhlásiť na desať dní výnimočný stav, aby sa zabránilo šíreniu nepokojov do ďalších častí krajiny," povedal agentúre Reuters hovorca srílanskej vlády Dajasiri Džajasekara. "Takisto bolo rozhodnuté tvrdo zasiahnuť proti ľuďom, ktorí podnecujú násilie prostredníctvom facebooku," dodal.

Zhruba 75 percent obyvateľov Srí Lanky tvoria Sinhálci, z ktorých veľká väčšina vyznáva budhizmus. Islam vyznáva asi deväť percent obyvateľov Srí Lanky.

01 - Modified: 2024-04-21 17:52:04 - Feat.: - Title: Pretekárske auto na Srí Lanke vrazilo do divákov, zahynulo najmenej sedem ľudí 02 - Modified: 2024-04-15 14:13:01 - Feat.: - Title: Ak by Izrael pritvrdil, utrpeli by tým naše peňaženky. Pocítili by sme to na cene benzínu aj na hypotékach 03 - Modified: 2024-04-17 06:34:52 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Na Blízkom východe opäť eskaluje napätie. Hrozí Izraelu veľký konflikt s nevyspytateľným Iránom? 04 - Modified: 2024-04-05 11:20:16 - Feat.: - Title: Teherán pripravuje odvetu za atentát v Damasku. Musí však vyriešiť, aká silná bude jeho reakcia 05 - Modified: 2024-03-20 19:49:34 - Feat.: - Title: Maďarská vláda žiada predĺženie výnimočného stavu pre vojnu na Ukrajine
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 03:39