StoryEditor

Donald Rumsfeld sa stále necíti na "odstrel"

20.04.2006, 00:00
Pod americkým ministrom obrany sa opäť trasie stolička. Najnovšie ho siedmi generáli vo výslužbe vyzvali, aby odstúpil pre arogantnú nevšímavosť voči strategickým radám v irackej operácii. Výzva na odstúpenie ukazuje hĺbku nespokojnosti s vedením Pentagónu v radoch americkej armády.

Pod americkým ministrom obrany sa opäť trasie stolička. Najnovšie ho siedmi generáli vo výslužbe vyzvali, aby odstúpil pre arogantnú nevšímavosť voči strategickým radám v irackej operácii. Výzva na odstúpenie ukazuje hĺbku nespokojnosti s vedením Pentagónu v radoch americkej armády. Servítku pred ústa si nedal ani denník The Washington Post. "Bushova neochvejná podpora Donalda Rumsfelda iba skomplikovala situáciu v Iraku. Bush mal prijať Rumsfeldovu rezignáciu. Minister mal dávno odísť, nemali by ho vyštvať generáli." Minister sa odísť nechystá. "Aj toto pominie," povedal tento týždeň v talkshow konzervatívneho komentátora Rusha Limbuagha.

Zákon mlčania
Tým, že generáli tak ostro vystúpili proti šéfovi rezortu obrany, porušili neformálny zákon mlčania medzi dôstojníkmi a civilným vedením armády. "Je veľmi nezvyklé, aby generáli hovorili verejne a prostredníctvom médií proti ministrovi obrany," povedal BBC prezident Centra pre médiá a bezpečnosť Harry Disch. Dôstojníci vlastne označili Rumsfelda za neschopného stáť na čele americkej armády v kľúčových časoch vojenského konfliktu. A netýka sa to iba Iraku, otázniky visia aj nad americkou stratégiou v súvislosti s jadrovými ambíciami Iránu.
Nie je to pritom prvýkrát, čo Rumsfeld čelí drvivej kritike. Najbližšie bol Rumsfeld k demisii v roku 2004 počas škandálu mučenia Iračanov americkými vojakmi v neslávnej väznici Abú Ghraib. Hoci minister dvakrát ponúkol Bushovi svoju rezignáciu, prezident ju odmietol.

Esej proti Rumsfeldovi
V nedávnom článku v časopise Time generálporučík Gregory Newbold z námornej pechoty napísal, že ľutuje ako mlčal, keď sa robili kľúčové rozhodnutia o stratégii v Iraku. Niektorých kolegov obvinil, že boli príliš nesmelí vo vyjadrení svojich obáv. "Odišiel som z armády štyri mesiace pred irackou inváziou aj preto, že som nesúhlasil ako tragédia z 11. septembra ovládla našu bezpečnostnú politiku," napísal Newbold. Žiaden z aktívnych vojenských veliteľov však nevyjadril rozčarovanie nad Irakom. A hoci mnohí súkromne americkým novinárom o svojom nesúhlase s Rumsfeldom hovoria, nikdy to nepovedia verejne, napísal denník USA Today.
Newboldova esej je súčasťou už šiestich ostrých kritík zo strany popredných generálov vo výslužbe. Už začiatkom apríla generál Anthony Zinni, ktorý viedol americké vojská na Blízkom východe, v televíznom interview povedal, že minister by mal vyvodiť dôsledky z chýb v Iraku a odstúpiť. Počas víkendu sa pridal aj bývalý veliteľ NATO, generál Wesley Clark, ktorý je v súčasnosti analytikom televízie Fox News. "Cheney a Rumsfeld doviedli Spojené štáty do vojny s Irakom, ktorá nemá nič spoločné s vojnou proti terorizmu. Minister neurobil dobrú prácu a mal by ísť," povedal Clark.

Bushova podpora
Biely dom však zatiaľ vyjadruje ministrovi plnú podporu. "Má moju plnú podporu a hlboké uznanie," znie Bushovo stanovisko. Pentagón dal ešte minulý piatok dokopy memorandum pre skupinu bývalých veliteľov a civilných analytikov, v ktorom vedúci vojenskí velitelia v jednostranovom dokumente vyjadrujú ministrovi podporu a tvrdia, že Pentagón s nimi stratégiu konzultuje. Ohlásili sa aj dvaja prominentní generáli vo výslužbe, ktorí Rumsfeldovi veria. Bývalý vrchný veliteľ Richard Myers kritizoval dôstojníkov volajúcich po odstúpení ministra, v rovnakom duchu sa vyjadril aj generál Tommy Franks, bývalý veliteľ vojsk v Iraku a v Afganistane.
Kritické hlasy sa však množia v Kongrese. Niektorí republikáni si myslia, že by Rumsfeldova rezignácia pomohla a zvýšila šance strany v novembrových kongresových voľbách. "Ak by sa pri tisíckach a tisíckach admirálov a generálov, vždy keď sa z nich dvaja či traja ozvú, vymenil minister obrany USA, bolo by to ako kolotoč," myslí si svoje Rumsfeld.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. október 2024 13:11