StoryEditor

V Rakúsku zavládla na jeseň červená

04.10.2005, 00:00

Malým politickým zemetrasením možno nazvať výsledky nedeľných krajinských parlamentných volieb v rakúskej spolkovej krajine Štajersko. Rozlohou druhá najväčšia správna oblasť u našich susedov je významná i počtom voličov, ktorých bolo zaregistrovaných takmer milión -- a z nich až tri štvrtiny aj skutočne volili, čo je podiel i v medzinárodnom meradle takmer nevídaný.
Štajersko sa až doteraz považovalo za baštu konzervatívnej ľudovej strany ÖVP kancelára Wolfganga Schüssela, veď uvedené zoskupenie tu kraľovalo od druhej svetovej vojny. Túto charakteristiku v nedeľu stratilo, najsilnejšou stranou sa totiž stali sociálni demokrati, ktorí získali takmer 42 percent hlasov a 25 poslancov v 56-člennom zastupiteľskom orgáne. Nad ľudovcami zvíťazili rozdielom takmer štyroch percent.
Graz -- a s ním aj celé Rakúsko -- postupne červenie, napísal v tejto súvislosti komentátor viedenského denníka Der Kurier a pravdepodobne sa dá s ním súhlasiť. SPÖ na regionálnej úrovni ovláda už štyri z deviatich spolkových krajín a trend posilňovania ľavice zrejme ešte zotrvá. Už túto nedeľu sú krajinské voľby v Burgenlande a koncom mesiaca potom vo Viedni -- v oboch prípadoch odborníci favorizujú sociálnych demokratov. V Burgenlande vládne SPÖ od roku 1964, aj pozícia viedenského sociálnodemokratického primátora Michaela Häupla je takmer neotrasiteľná.
Sociálni demokrati spolu so Zelenými získali po nedeli väčšinu i v Spolkovej rade, ako sa nazýva horná komora celoštátneho rakúskeho parlamentu.
V samotnom Štajersku nielenže zvíťazili sociálni demokrati, ale po 35 rokoch sa do krajinského parlamentu dostala aj Rakúska komunistická strana (KPÖ), keď získala 6,3 percenta hlasov a štyri mandáty v krajinskom sneme!
Z prehľadu jednotlivých vekových skupín voličov vyplýva, že najviac priaznivcov ľavica našla medzi ľuďmi vo veku nad 50 rokov. Podľa sociológov -- ako ich mienku tlmočil iný viedenský denník, Der Standard -- sú tieto postoje výrazom túžby voličov po životných istotách.
Do štajerského krajinského snemu sa prekvapujúco nedostala pravicová strana slobodných (FPÖ), ktorá je v tejto spolkovej krajine pomaly na ceste do zabudnutia (získala 4,6 percenta hlasov). V priebehu piatich rokov prišla až o dve tretiny voličských preferencií. Ešte horšie skončil Zväz pre budúcnosť Rakúska (BZÖ), ktorý v apríli založil kontroverzný rakúsky politik Jörg Haider. Jeho stranu preferovalo len 1,7 percenta voličov.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
04. máj 2024 21:21