StoryEditor

Cyklón Gunu si nevyžiadal žiadne obete na životoch

06.06.2007, 12:19
Autor:
SITASITA
Silný cyklón Gonu sprevádzaný výdatnými zrážkami v stredu zasiahol pobrežie a hlavné mesto Ománu potom, ako tisíce ľudí opustili nízko položené oblasti krajiny.

Búrka, najsilnejšia za obdobie zaznamenávania meteorologických údajov, sa pohybuje smerom k južnému Iránu, medzičasom však zoslabla a očakáva sa, že sa bude presúvať po okraji Perzského zálivu. V stredu dopoludnia nehlásili žiadne obete na životoch, v priebehu dňa by sa však mali zrážky opäť zintenzívniť, pretože k hlavnému mestu Maskat sa približuje najsilnejšia oblasť búrky.
V Maskate bola v stredu takmer nulová viditeľnosť a v niektorých oblastiach mesta došlo k výpadkom prúdu. Mnohé cesty boli uzavreté, ománski predstavitelia však informovali, že väčšina ropných polí v krajine je naďalej v prevádzke. V Iráne úrady evakuovali stovky ľudí žijúcich v prístavnom meste Čábahr na pobreží Ománskeho mora, ktoré môže cyklón na svojej trase zasiahnuť. V susednej Saudskej Arábii vláda vyhlásila, že krajinu a trhy s ropou búrka vážne neohrozí. Niektorí experti sa však domnievajú, že búrka by mohla ropné trhy poškodiť.
Od utorka búrka výrazne zoslabla. Maximálna rýchlosť vetra dosiahla hodnotu 145 kilometrov za hodinu, v nárazoch 167 km/h, informovali miestne meteorologické služby. O 5:00 SELČ sa mala búrka nachádzať približne 185 kilometrov juhovýchodne od Maskatu, pričom smeruje ďalej na severozápad.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 00:50