Reuters
StoryEditor

Británia by sa mohla zamerať na majetok bohatých Rusov, tvrdí britský minister zahraničia

15.03.2018, 10:41
Autor:
ČTKČTK
Ide o opatrenia prijaté v reakcii na kauzu otravy bývalého ruského agenta Skripaľa a jeho dcéry.

Britská polícia by sa mohla teraz zamerať na bohatých Rusov, ktorí za svoj majetok vďačia väzbám na prezidenta Vladimira Putina. V rozhovore poskytnutom pre televíznu stanicu BBC to dnes naznačil britský minister zahraničia Boris Johnson.

Už v stredu premiérka Theresa Mayová oznámila opatrenia prijaté v reakcii na kauzu otravy bývalého ruského agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéry, vrátane vypovedania 23 ruských diplomatov z krajiny. Nová studená vojna podľa Johnsona ale nehrozí.

Briti si v súvislosti so Skripaľovou kauzou podľa Johnsona želajú, aby úrady zasiahli a postavili pred spravodlivosť "niektorých z veľmi bohatých ľudí, ktorí sú priamo spojení s Vladimírom Putinom, ktorých bohatstvo možno spojiť s ich vzťahom s Vladimírom Putinom."

Polícia podľa šéfa britskej diplomacie bude možno v prípade týchto ľudí, ktorých označil za skorumpovaných, schopná uplatniť nedávno prijatú normu, na základe ktorej môžu úrady žiadať vysvetlenie pôvodu majetku, o ktorom sa domnievajú, že bol získaný nekalým spôsobom.

Útok na bývalého dvojitého agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéru Júliu mal podľa Johnsona slúžiť aj ako odstrašujúci prípad. Rusi podľa neho chceli povedať: "Pozrite, toto sa stane ľuďom, ktorí sa postavia (ruskému) režimu."

Dôkazy, že na Skripaľa a jeho dcéru zaútočila Moskva, sú podľa šéfa britskej diplomacie úplne presvedčivé. Rusi podľa neho chcú zodpovednosť za útok odmietať, ale zároveň si želajú, aby svet vedel, že za ním stáli oni.

Británia čoskoro vzorku látky Novičok, ktorá bola podľa Britov použitá pri útoku proti Skripaľovy v juhoanglickom Salisbury, odovzdá Organizácii pre zákaz chemických zbraní (OPCW), oznámil takisto Johnson. Podľa nedávneho vyhlásenia ruského ministra zahraničia Sergeja Lavrova Británia Rusku vzorku odovzdať odmietla.

Vypovedanie 23 ruských diplomatov, ktoré britské úrady identifikovali ako nedeklarovaných pracovníkov tajných služieb, podľa Johnsona ochromí akcieschopnosť ruských tajných služieb v Británii na nasledujúce desiatky rokov. Opatrenia, ktoré v reakcii na Skripaľovu kauzu oznámila premiérka Mayová v stredu, ale podľa neho nepovedú k návratu studenej vojny.

01 - Modified: 2024-04-21 11:49:04 - Feat.: - Title: Navaľná: Putin je nevypočítateľný, môže použiť jadrové zbrane 02 - Modified: 2024-04-19 17:23:00 - Feat.: - Title: Situácia s top palivom sa zhoršuje. Plyn je najdrahší od januára, prekvapivo za tým netreba hľadať Putina 03 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 04 - Modified: 2024-04-18 15:38:05 - Feat.: - Title: Kremeľ odsúdil rozhodnutie Francúzska zhabať vilu partnera Putinovej exmanželky 05 - Modified: 2024-04-18 05:37:29 - Feat.: - Title: Francúzske súdy skonfiškovali vilu, ktorá patrí manželovi Ľudmily Putinovej
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 05:35