Reuters
StoryEditor

Ukrajinci blokujú ruské konzuláty. Snažia sa zabrániť vo voľbách

18.03.2018, 09:08
Autor:
ČTKČTK
Podľa Moskvy porušuje Kyjev svojim postupom svoje medzinárodné záväzky.

Ukrajinské bezpečnostné zložky aj miestne nacionalistické skupiny dnes blokujú vstupy do ruských konzulátov na Ukrajine, informovali ukrajinské médiá.

Kyjev tak bráni Rusom žijúcim na ukrajinskom území voliť novú hlavu ruského štátu. Ide o odvetu za to, že ruského prezidenta môžu voliť aj obyvatelia Krymského polostrova, ktorý Rusko v roku 2014 anektovalo.

Polícia blokuje okolie veľvyslanectva

Pred budovou ruského veľvyslanectva v Kyjeve platia zosilnené bezpečnostné opatrenia. Policajti čiastočne uzavreli aj okolité ulice. Pri policajných zátarasách sa zhromaždila približne stovka ukrajinských aktivistov. Protestujúci držia vlajky rôznych nacionalistických zoskupení vrátane radikálnej organizácie Pravý sektor alebo pravicovej politickej strany Sloboda.

Situáciu v ukrajinskej metropole monitorujú okrem príslušníkov polície aj pozorovatelia z osobitnej misie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). V okolí ruského veľvyslanectva v Kyjeve zatiaľ panuje pokoj.

Protesty aktivistov

Aktivisti z Pravého sektou, strany Sloboda a ďalších ukrajinských nacionalistických zoskupení protestujú aj pri ruskom konzuláte vo východoukrajinskom Charkove.

Pred budovou demonštranti vyvesili transparenty s nápismi ako "Rusko = vojna" a "Krvavé voľby". Situácia je podľa polície zatiaľ pokojná.

V Odese na juhu krajiny vstup do ulice, kde sa nachádza tamojší generálny konzulát Ruskej federácie, blokuje polícia. Prístup tam majú len obyvatelia okolitých domov.

Púšťajú len diplomatov

Ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov v piatok oznámil, že polícia bude do budov ruských konzulátov púšťať len príslušníkov diplomatickej misie.

Agentúra Reuters predtým poznamenala, že presný počet ruských občanov, ktorý na Ukrajine zdržiava, známy nie je. Podľa Moskvy porušuje Kyjev svojim postupom svoje medzinárodné záväzky.

01 - Modified: 2024-04-26 21:37:57 - Feat.: - Title: Pravdepodobnosť zrútenia ukrajinských pozícií klesá, tvrdí šéf estónskej rozviedky 02 - Modified: 2024-04-26 19:14:06 - Feat.: - Title: Britská vláda si predvolala ruského ambasádora za prípravu podpaľačského útoku 03 - Modified: 2024-04-26 16:19:56 - Feat.: - Title: Ukrajinská rozviedka hlási zničenie ruského vrtuľníka na letisku pri Moskve 04 - Modified: 2024-04-26 15:12:01 - Feat.: - Title: Dostával som balíčky, nie peniaze, povedal nemecký poslanec Bystroň ku kauze úplatkov od Rusov 05 - Modified: 2024-04-26 13:50:50 - Feat.: - Title: Potrebujeme aspoň sedem systémov Patriot. To je to, čo môže zachraňovať životy, vyhlásil Zelenskyj
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 00:19