Reuters
StoryEditor

Najvyšší súd v Rusku nariadil Telegramu, aby spolupracoval s tajnou službou

20.03.2018, 14:12
Autor:
ČTKČTK
Ak komunikačná aplikácia Telegram nariadenie neposlúchne, môže byť zablokovaná.

Ruský najvyšší súd dnes rozhodol, že šifrovaná mobilná sieť Telegram musí spolupracovať s ruskou tajnou službou FSB a poskytnúť jej na vyžiadanie šifry ku komunikácii užívateľov.

Ak Telegram nariadenia neuposlúchne, mohol by byť nakoniec zablokovaný, napísala agentúra AP. Podľa ruských úradov šifrovaciu mobilnú aplikáciu Telegram využívajú extrémisti.

Najvyšší súd zamietol odvolanie siete Telegram, ktorá vlani protestovala proti požiadavke FSB, aby jej odovzdávala šifrovacie kľúče. Telegram to odmietol a bol potrestaný pokutou 14 tisíc dolárov.

Telegram v odvolaní argumentoval, že FSB porušuje práva zákazníkov na súkromie, keď požaduje po sociálnych sieťach, aby oznamovali úradom prístup k údajom klientov.

FSB naopak na súde tvrdila, že poskytnutie šifrovacích kľúčov neporušuje súkromie užívateľov, pretože kľúče samy o sebe nie sú považované za informáciu s obmedzeným prístupom.

"Argument FSB, že šifrovacie kľúče nie sú súkromnou informáciou, ktorá je bránená ústavou, je prefíkaný. Je to, ako by ste tvrdili, že máte heslo k môjmu e-mailu, ale nemáte nad ním kontrolu, máte len možnosť jeho kontroly," vyhlásil obhajca Telegramu, ktorý sa chce proti verdiktu súdu odvolať.

Sieť inšpirovaná facebookom má v Rusku vyše 100 miliónov užívateľov. Zakladateľ Telegramu Pavel Durov už skôr povedal, že poskytnutie prístupu k šifrovanej komunikácii medzi užívateľmi Telegramu odporuje 23. článku ruskej ústavy ohľadom práva na listové tajomstvo.

Dodal, že táto požiadavka tiež dokazuje neznalosť, ako sa v súčasnosti šifruje. Podľa neho ani majiteľ siete žiadny "šifrovací kľúč" nemá, ten si vytvára zariadenie používateľa.

Ruská tajná služba FSB v minulosti uviedla, že Telegram používali napríklad páchatelia minuloročného aprílového atentátu v petrohradskom metre, ktorý si vyžiadal 16 mŕtvych, a to "vo všetkých štádiách organizácie a prípravy teroristického činu".

Ruské úrady pod zámienkou boja proti terorizmu sprísňujú v posledných rokoch dohľad nad internetom, ktorý opozíciu kompenzuje skutočnosť, že sa do štátnych médií nedostane, poznamenala agentúra AFP. 

01 - Modified: 2024-04-24 20:53:48 - Feat.: - Title: Europoslanca Kraha z AfD vyšetrujú pre možné úplatky z Ruska a Číny 02 - Modified: 2024-04-24 18:45:25 - Feat.: - Title: Rast priemyselnej produkcie v Rusku sa v marci spomalil. Výnimkou je tažobný priemysel 03 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri 04 - Modified: 2024-04-24 17:01:54 - Feat.: - Title: Putinovi nedochádzajú peniaze na financovanie vojny na Ukrajine. Dôležité je, čo príde po nej, vraví inštitút 05 - Modified: 2024-04-24 16:32:42 - Feat.: - Title: Rusi hlásia prielom na fronte. Ukrajinská chyba im prihrala kľúčové mesto
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 06:18