TASR/AP
StoryEditor

Moskva ohľadom prípadu Skripaľ obvinila Britániu z rusofóbie

21.03.2018, 20:15
Autor:
TASRTASR
Británia podľa jeho slov nebola schopná zabrániť "teroristickému útoku" na svojom území alebo sama tento incident "zorganizovala".

Moskva obvinila Britániu z "rusofóbie" a "ostrovnej mentality" v súvislosti s eskalujúcou situáciou ohľadom prípadu otrávenia Skripaľovcov.

Na stretnutí zahraničných diplomatov v Moskve to v stredu vyhlásil Vladimir Jermakov, šéf oddelenia ruského ministerstva zahraničných vecí pre odzbrojenie a kontrolu zbraní.

Británia podľa jeho slov nebola schopná zabrániť "teroristickému útoku" na svojom území alebo sama tento incident "zorganizovala".

Jermakov dodal, že Británia "zatajuje skutočnosti" a mohla zničiť dôkazy. Podľa neho pri útoku na Skripaľovcov nebol použitý novičok, keďže v takom prípade by zasiahnuté osoby zomreli okamžite.

"Je stále viac a viac zrejmé, že útok v Salisbury je neslýchaným ilegálnym činom. Jedna vec je však istá - Rusko s tým nemá nič spoločné. Nemáme z toho žiadny osoh. Zmiernite trocha svoju rusofóbiu a ostrovnú mentalitu," vyhlásil Jermakov na stretnutí, na ktoré USA ani Británia podľa stanice Sky News nevyslali svojich veľvyslancov.

Británia obviňuje Rusko z otrávenia bývalého ruského dvojitého agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéry nervovoparalytickou látkou A234 zo skupiny novičok, čo však Moskva kategoricky odmieta. Prípad spôsobil najväčšie ochladenie britsko-ruských vzťahov od ukončenia studenej vojny po rozpade ZSSR v roku 1991.

Organizácia pre zákaz chemických zbraní (OPCW) začala v meste Salisbury, kde k incidentu 4. marca došlo, analyzovať vzorky údajnej chemickej látky. Britský minister zahraničných vecí Boris Johnson vyhlásil, že Rusko podniklo útok preto, že Británia kritizovalo Rusko za prípady porušovania ľudských práv a demokratických zásad.

Hovorkyňa ruského rezortu diplomacie Marija Zacharovová to na sociálnej sieti Facebook komentovala slovami: "Je evidentné, že Boris Johnson je otrávený nenávisťou, hnevom a neprofesionalitou. Je preto hrozivé, že takáto osoba zastupuje politické vedenie jadrovej mocnosti," napísala podľa agentúry Reuters hovorkyňa.

01 - Modified: 2024-04-24 10:47:17 - Feat.: - Title: Ruská pravoslávna cirkev suspendovala kňaza, ktorý viedol omšu za Navaľného 02 - Modified: 2024-04-24 09:05:09 - Feat.: - Title: V obave skryl tvár, pravidelne sa sťahujú, aby ich Rusi nevypátrali. Viesť zbrojovku na Ukrajine je nebezpečné 03 - Modified: 2024-04-23 21:43:17 - Feat.: - Title: Päť kilometrov za desať dní. Ruské invázne sily dosiahli na Ukrajine významný postup 04 - Modified: 2024-04-23 20:35:28 - Feat.: - Title: Námestník ministra obrany v Rusku bol zadržaný pre podozrenie z korupcie 05 - Modified: 2024-04-23 19:25:08 - Feat.: - Title: Fínsko stojí po vstupe do NATO na frontovej línii. Dĺžka hraníc s Ruskom sa zdvojnásobila
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 14:20