TASR/AP
StoryEditor

Česko zvažuje vyhostenie ruských diplomatov kvôli otrave Skripaľa, vyhlásil Babiš

23.03.2018, 06:31
Autor:
TASRTASR
Kvôli útoku na Sergeja Skripaľa, z ktorého Briti obviňujú Moskvu, už Londýn vyhostil 23 ruských diplomatov.

Česká republika zvažuje, že kvôli útoku nervovoparalytickou látkou na bývalého ruského špióna Sergeja Skripaľa a jeho dcéru v Británii vyhostí niekoľko ruských diplomatov.

Po rokovaní na summite EÚ v Bruseli to uviedol v piatok český premiér v demisii Andrej Babiš. V pondelok plánuje záležitosť prediskutovať s ministrom zahraničných vecí Martinom Stropnickým a niektorými ďalšími členmi vlády, informoval spravodajský server iDNES.cz.

"Áno, pravdepodobne pôjdeme týmto smerom," uviedol Babiš s tým, že by sa malo jednať skôr o jednotlivcov.

"Boli rôzne názory, cieľom debaty bolo nájsť nejaký spoločný postup. To sa úplne nepodarilo, ale sú tam krajiny, ktoré to (vyhostenie diplomatov) zvažujú," poznamenal Babiš.

Kvôli útoku na Sergeja Skripaľa, z ktorého Briti obviňujú Moskvu, už Londýn vyhostil 23 ruských diplomatov. O podobnom kroku uvažujú aj ďalšie štáty EÚ, pripomenul server iDNES.cz.

V piatok zverejnenom vyhlásení lídri EÚ vyjadrili svoj súhlas s postojom Spojeného kráľovstva, že za útokom na Skripaľa a jeho dcéru je s "vysokou pravdepodobnosťou" Ruská federácia.

Holandský premiér Mark Rutte následne oznámil, že v súvislosti s útokom je veľvyslanec Európskej únie v Rusku povolaný na konzultácie do Bruselu. Podľa agentúry AP Rutte uviedol, že tento krok je "opatrením", nie "sankciou". Zdôraznil, že veľvyslanec nebol z Moskvy odvolaný.

Agentúra Reuters poznamenala, že vedúcim Delegácie Európskej Únie v Ruskej federácii je nemecký diplomat Markus Ederer.

Británia obviňuje Rusko z otrávenia bývalého ruského dvojitého agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéry Julije nervovoparalytickou látkou A234 zo skupiny novičok. Dvojicu našli 4. marca v bezvedomí na lavičke pred nákupným strediskom v meste Salisbury. Obaja sú naďalej v kritickom, no stabilizovanom, stave. Moskva všetky obvinenia kategoricky odmieta a obviňuje Londýn, že na objasnení prípadu nie je ochotný spolupracovať.

01 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva 02 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 03 - Modified: 2024-04-18 18:44:23 - Feat.: - Title: Plánovanie atentátu na Zelenského? V Poľsku zatkli muža podozrivého zo spolupráce s ruskou tajnou službou 04 - Modified: 2024-04-18 17:08:15 - Feat.: - Title: Európska únia si uvedomuje, že vplyv Ruska je preukázateľný a treba mu čeliť, tvrdí Fiala 05 - Modified: 2024-04-18 16:13:34 - Feat.: - Title: V Poľsku zadržali muža, ktorý vraj chcel Rusom pomôcť s atentátom na Zelenského
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 23:32