burkaReuters
StoryEditor

V ďalšej krajine chcú zakázať zahaľovanie tváre na školách. Nórska vláda svoj návrh obhajuje zlepšením komunikácie

26.03.2018, 11:32
Autor:
ČTKČTK
Očakáva sa, že návrh troch ministrov parlament schváli.

Traja ministri nórskej vlády predložili návrh zákona, ktorý má zakázať nosenie závojov a šatiek zahaľujúcich tvár v škôlkach, školách a na univerzitách. Informoval o tom server The Local, podľa ktorého sa očakáva, že parlament návrh schváli.

Obmedzenie ohľadom zahaľovania tváre na verejnosti, ktoré sa týka predovšetkým ženských moslimských odevov, platí v rôznom rozsahu napríklad vo Francúzsku, Belgicku, Bulharsku či Holandsku. Nórsko by sa mohlo stať prvou severskou krajinou, ktorá zákaz nosenia burky či nikábu zavedie. Podobný návrh prejednáva aj Dánsko.

Návrh vládnych strán

Návrh zákona predložili v piatok ministri z troch strán, ktoré tvoria nórsku koaličnú vládu - ministerka financií Siv Jensenová zo Strany pokroku, minister pre vzdelanie a integráciu Jan Tore Sanner z Konzervatívnej strany Höyre a ministerka pre vedu a vyššie vzdelanie Iselin Nyböová z Liberálnej strany Venstre.

"Nórsko je otvorená spoločnosť, sme zvyknutí pozerať sa jeden druhému do tváre. To je obzvlášť dôležité pri výučbe, v škôlkach a na školách ... Zákon zaistí dobrú komunikáciu," povedal Sanner televízii NRK. Podotkol pritom, že burku či nikáb nosí v Nórsku len málo žien, ale nájdu sa takéto prípady.

Zákaz by sa mal týkať aj ďalších foriem vzdelávania, vrátane napríklad záujmových krúžkov po vyučovaní.

Parlament by mal návrh podporiť

Podľa ministerky Jensenová bude zodpovednosť za dodržiavanie zákazu na príslušných vzdelávacích zariadeniach. "Inštitúcie by sa mali pokúsiť túto otázku riešiť najprv prostredníctvom dialógu ... Ak zamestnanci opakovane porušia pravidlá, môžu prísť o prácu," povedala Jensenová.

Predpokladá sa, že návrh vládnych strán získa podporu väčšiny v parlamente. Aj opozičné zoskupenia - Robotnícka strana, Strana stredu a Socialistická ľavicová strana - ako aj Kresťanská ľudová strana sa už skôr vyjadrili pre zákaz zahaľovania tváre.

Burka je jednoliaty závoj, ktorý zakrýva celé telo vrátane tváre a ponecháva len mriežku pre oči. Je spájaná s najkonzervatívnejším výkladom Koránu, často ju nosia moslimky v Afganistane či Pakistane.

Nikáb je jedno alebo viacvrstvový závoj, ktorý zahaľuje tvár okrem očí, pre ktoré je ponechaný úzky priehľad. Obliekajú sa do neho predovšetkým ženy v krajinách okolo Perzského zálivu (Saudskej Arábii, Jemene, Bahrajne, Kuvajte, Katare, Ománe a Spojených arabských emirátoch) a v Pakistane.

01 - Modified: 2024-04-26 09:54:08 - Feat.: - Title: Granty z Únie a Nórska podporili kultúrne pamiatky sumou 23 miliónov eur 02 - Modified: 2024-04-19 19:38:51 - Feat.: - Title: Elektromobily by mohli v Nórsku do roku 2026 vytlačiť z vrcholu diesely 03 - Modified: 2024-04-16 07:56:59 - Feat.: - Title: Nóri poodhalili, na čo využije Ukrajina stíhačky F-16: Podkúria hlbšie v ruskom tyle 04 - Modified: 2024-04-15 06:00:00 - Feat.: - Title: Vieš si predstaviť 26 hodinový deň? V tejto krajine to môže byť realitou 05 - Modified: 2024-04-09 22:00:00 - Feat.: - Title: Investovanie v Nórsku? Na výber je viac ako len ťažba ropy a plynu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 22:56