Miloš ZemanReuters
StoryEditor

Českí poslanci obviňujú Zemana z vlastizrady, mal obhajovať záujmy Ruska

27.03.2018, 12:17
Autor:
iDnes.cziDnes.cz
Miloš Zeman poveril civilnú kontrarozviedku pátraním po novičoku v Česku.

České parlamentné hnutie Starostovia a nezávislí (STAN) zvažuje podanie žaloby pre vlastizradu na prezidenta Miloša Zemana. Starostom prekáža, že hoci sa premiér a minister zahraničia ohradili proti ruskému obvineniu, že nervový plyn novičok pochádza z Česka, Zeman poveril civilnú kontrarozviedku BIS, aby po plyne na území ČR začala pátrať.

"Ak kompetentný minister povedal, že nervový plyn nepochádza z našej krajiny, ale prezident napriek tomu poverí BIS vyšetrovaním, čím ministrovmu vyhláseniu odporuje, pohybuje sa na hranici vlastizrady. Senát by mal konať," napísal na Twitteri predseda STAN Petr Gazdík.

Mal by rozhodnúť ústavný súd

Šéf poslaneckého klubu STAN Ján Farský je za to, aby sa Senát začal zaoberať žalobou na ústavný súd, ktorý jediný môže o vlastizrade prezidenta rozhodnúť. "Myslím si, že tá žaloba má šancu Senátom prejsť, ale ďaleko zložitejšie je to v Poslaneckej snemovni. Potom to bude na ústavnom súde, ako rozhodne," povedal Farský pre iDNES.cz.

"Je evidentné, že Rusko, a to potvrdzujú aj naši najvyšší armádni predstavitelia, vedie hybridnú vojnu proti západnej Európe, ktorej sme súčasťou. Jednou z foriem tejto vojny je tiež šírenie dezinformácií a prezident Zeman sa aktívne k šíreniu dezinformácií pripojil, keď BIS na jeho popud bude prehľadávať všetky kúty Českej republiky a hľadať novičok. Hoci premiér predtým povedal, že tu žiadny nie je a nie je čo hľadať. Je to zle. Jedna z podmienok bezpečnosti je jednota a rozhodnutie prezidenta je na úkor bezpečnosti Českej republiky," dodal.

Keď je vám milší Putin alebo vlastná krajina

Prezidenta kvôli jeho výroku kritizoval aj šéf ODS Petr Fiala a dúfa, že na neho bude premiér Babiš reagovať. "M. Zeman dlhodobo neháji záujmy ČR. Týmto krokom podlamuje aj autoritu predsedu vlády, ktorý ho podporoval v prezidentskej voľbe a znedôveryhodňuje ČR v medzinárodnom kontexte," napísal. Jeho strana dokonca na Twitteri krok prezidenta komentovala: "Keď sa musíte jedného dňa rozhodnúť, či vám je milší Putin alebo vlastná krajina".

Servítku si nebral ani bývalý predseda TOP 09 a niekdajší minister financií Miroslav Kalousek. "Miera zradcovskej servility prezidenta ČR voči cudzej mocnosti prekročila všetky medze," napísal doslova. A BIS by sa podľa neho namiesto hľadania novičoku mala sústrediť skôr na to, "akým veľkým bezpečnostným rizikom je ruská rezidentúra na Pražskom hrade".

Česká ústava pracuje v súvislosti s prezidentom s termínom velezrada, ktorou rozumie rokovania smerujúce proti zvrchovanosti a celistvosti republiky či jej demokratickému poriadku. Rozhodnúť o tom, že prezident stráca úrad môže ústavný súd na základe žaloby Senátu.

Rusi ukázali na Česko

Novičok bol použitý v Británii pri útoku na bývalého agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéru a Rusko uviedlo, že Česko bolo jednou z krajín, ktoré novičok vyvíjali. To ostro odmietol premiér Babiš aj minister Stropnický, ktorí v pondelok oznámili, že Česko kvôli solidarite s Britániou vyhostí troch zamestnancov ruskej ambasády.

Proti ruskému výroku o novičoku v ČR sa pôvodne ohradila aj ministerka obrany Karla Šlechtová, prezidenta Zemana sa však zastala. "Nemám s tým žiadny problém, je to v právomoci prezidenta a dúfam, že výsledky budú zodpovedať mojim informáciám v režime vyhradené a dôverné," vyhlásila. O tom, že sa Zeman chystá poveriť BIS pátraním, vraj vedela.

01 - Modified: 2024-03-18 12:22:39 - Feat.: - Title: Český exprezident Zeman je pri vedomí. Ostáva v pražskej nemocnici, dĺžku hospitalizácie nemožno predpovedať 02 - Modified: 2023-03-09 06:22:11 - Feat.: - Title: Petr Pavel sa vo štvrtok stane novým českým prezidentom, nahradí Zemana. Jeho tím avizuje prekvapenia 03 - Modified: 2023-03-02 13:08:44 - Feat.: - Title: Rakúsko môže vďaka neutralite hrať mediačnú rolu medzi Ruskom a Ukrajinou, tvrdí Zeman 04 - Modified: 2023-02-06 10:54:52 - Feat.: - Title: Zeman kondoloval Erdoganovi a vyjadril sústrasť sýrskemu ľudu. Zraneným praje skoré uzdravenie 05 - Modified: 2023-01-30 12:50:20 - Feat.: - Title: Neutrálne Srbsko by mohlo byť mediátorom medzi Ukrajinou a Ruskom, povedal Zeman
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 12:28