StoryEditor

Orbán: V Maďarsku je dvetisíc Sorosových žoldnierov, ktorí chcú zvrhnúť vládu. Máme ich mená

31.03.2018, 11:28
Autor:
pebpebČTKČTK
Opozícia výrok maďarského premiéra ostro kritizovala a uviedla, že hovorí ako diktátor.

Maďarská vláda má k dispozícii menný zoznam dvoch tisíc "Sorosových žoldnierov", ktorí bojujú proti záujmom Maďarska a chcú zvrhnúť vládu.

Krátko pred parlamentnými voľbami, ktoré sa budú konať 8. apríla, to v rozhovore poskytnutom rádiu Kossuth povedal maďarský premiér Viktor Orbán. Opozícia ho za jeho výrok ostro kritizovala a uviedla, že hovorí ako diktátor.

"Vieme presne a to aj menovite, kto a ako pracuje na tom, aby sa z Maďarska stala imigračná krajina," povedal Orbán v piatkovom rozhovore.

Orbánovo priznanie

Predseda vládnej strany Fidesz dlhodobo obviňuje amerického miliardára maďarského pôvodu Georgea Sorosa, že podporuje príchod migrantov do Európy, pomocou ktorého chce podľa neho kontinent pripraviť o "kresťanskú a národnú" identitu. Americký miliardár Orbánove obvinenia dlhodobo odmieta.

Podľa maďarského premiéra Soros využíva na dosiahnutie svojich cieľov mimovládne organizácie, ktoré v Maďarsku financuje. Práve ich pracovníkov v rozhovore poskytnutom rádiu Kossuth označil za "Sorosových žoldnierov", ktorí chcú zvrhnúť jeho vládu a dosadiť kabinet naklonený migrácii a Bruselu.

Podľa niektorých pozorovateľov tým Orbán priznal, že necháva pracovníkov mimovládnych organizácií v Maďarsku sledovať tajnými službami.

Soros a Fico

Georgea Sorosa vytiahol počas politickej krízy aj vtedajší slovenský premiér Robert Fico. Povedal, že Soros je človek pochybného mena a spomenul ho nepriamo v súvislosti s údajným pripravovaným prevratom na Slovensku.

​Podľa viacerých zahraničných médií sa Fico týmto vyjadrením inšpiroval práve v susednom Maďarsku.

Na tento Ficov krok ostro reagoval aj koaličný partner Smeru, strana Most-Híd. "Pre mňa sú prekročené všetky akceptovateľné hranice," povedal poslanec Mosta-Híd František Šebej, ktorý sa neskôr vzdal mandátu.

Týždeň pred voľbami

V Maďarsku sa o týždeň v nedeľu budú konať parlamentné voľby. Volebná koalícia Orbánovej strany Fidesz a Kresťanskodemokratickej ľudovej strany (KDNP) vicepremiéra Zsolta Semjéna, ktorá vládne od roku 2010, je ich hlavným favoritom. Podľa nedávneho prieskumu by koalícii svoj hlas dalo 52 percent rozhodnutých voličov. Práve migrácia a útoky proti Sorosovi sú dominantnými témami kampane Fideszu.

Na druhom mieste by vo voľbách podľa prieskumu skončil krajne pravicový Jobbik, na treťom spoločná ľavicová kandidátka Maďarskej socialistickej strany (MSZP) a strany Dialóg za Maďarsko (Párbeszéd). Do parlamentu by sa dostala aj ekologicky zameraná strana LMP a Demokratická koalícia (DK).

Práve posledná menovaná strana ostro kritizovala Orbánove slová o "Sorosových žoldnieroch". Podľa hovorcu DK Zsolta Gréczyho maďarský premiér hovorí "ako diktátor". Odporcov Orbánovej politiky podľa neho nie je dvetisíc, "ale šesť miliónov".

01 - Modified: 2024-05-06 10:33:11 - Feat.: - Title: Za tri mesiace sa stal Orbánovým vyzývateľom číslo jeden. Péter Magyar sa pustil do jamy levovej 02 - Modified: 2024-05-06 09:13:31 - Feat.: - Title: Maďarsko nevydá utečencov z Ukrajiny a ani neskúma, či majú brannú povinnosť 03 - Modified: 2024-05-06 12:02:01 - Feat.: - Title: "Fidesz zradil občanov." Na demonštráciu Orbánovho kritika prišli do Debrecína tisíce ľudí 04 - Modified: 2024-05-03 14:01:29 - Feat.: - Title: Maďarsko upustilo od izolovanej politiky, otvára sa Východu, tvrdí tamojší šéf rezortu financií 05 - Modified: 2024-05-03 11:06:42 - Feat.: - Title: Maďarsko obvinilo prevádzača z Moldavy, ktorý spôsobil smrteľnú nehodu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
06. máj 2024 14:43