trump kongresReuters
StoryEditor

Američanov čaká sčítanie obyvateľstva. Verejnosť sa pre spornú otázku búri

01.04.2018, 08:02
Autor:
TASRTASR
Nepresné sčítanie môže mať politické dôsledky.

Najmenej dvanásť amerických štátov chce zažalovať federálnu vládu, médiá hovoria o sabotáži a bývalý minister vnútra to nazval priamym útokom na reprezentatívnu demokraciu. Reč je o otázke občianstva, ktorú chce Biely dom zahrnúť do sčítania obyvateľstva v roku 2020. 

"Trumpovo rozhodnutie o občianstve vyvolalo právny a politický boj," zhodnotil súčasnú situáciu denník Washington Post. 

Spornú otázku zahrnú

Biely dom už dávnejšie avizoval, že sa pri najbližšom sčítaní obyvateľstva chce dozvedieť aj občianstvo obyvateľov krajiny.

Napriek protestom z politického, právnického aj občianskeho prostredia tento týždeň americké ministerstvo obchodu, pod ktoré spadá štatistický úrad, oznámilo, že danú otázku zahrnie do dotazníka.

Pomôcť má pri voľbách

Hlavným argumentom ministerstva je, že otázka o občianstve pomôže vláde získať informáciu o počte obyvateľov s právom voliť (volebné právo majú len občania Spojených štátov) a tým efektívnejšie manažovať volebný proces.

Kritici si myslia, že snaha zahrnúť túto otázku do sčítania vychádza z nepriateľského postoja administratívy Donalda Trumpa k cudzincom, a že imigranti bez statusu občana jednoducho dotazník zo strachu nevyplnia. 

Hovoria o sabotáži

"Trumpova administratíva sabotuje sčítanie," napísal denník Washington Post a upozornil na dôležitosť maximálnej možnej účasti obyvateľov na sčítaní, keďže od počtu obyvateľov závisí okrem iného aj množstvo financií, ktoré jednotlivé štáty dostanú z federálneho rozpočtu. 

Počet obyvateľov v danom štáte určuje aj počet jeho zástupcov v Snemovni reprezentantov, dolnej komore Kongresu.

Môže to pomôcť republikánom

Ak by sa prisťahovalci na sčítaní nezúčastnili, viac kresiel by získali štáty s prevažne neimigrantskými americkými občanmi, ktoré sú voličskou základňou Donalda Trumpa, upozornil Washington Post. Kalifornia už preto federálnu vládu zažalovala a viaceré štáty avizovali, že sa pridajú.

"Údaje zo sčítania sú základom plánovania toho, ako naše komunity porastú v nasledujúcom desaťročí. To, čo Trumpova administratíva žiada, je nielen alarmujúce, ale je to aj protiústavný pokus o zabránenie presnému sčítaniu," povedal pre denník New York Times minister vnútra štátu Kalifornia Xavier Becerra.

Na občianstvo sa v minulosti pýtali

Právne kroky ohlásil aj bývalý minister vnútra Eric Holder aj viacerí zákonodarcovia z Demokratickej strany.

Otázka týkajúca sa občianstva už bola v minulosti súčasťou dotazníkov, a to najmä v obdobiach intenzívnej imigrácie, ako napríklad v období svetových vojen. Dotazník pre sčítanie obyvateľstva musí ešte schváliť Kongres. Celonárodné sčítanie obyvateľstva sa v USA koná každých desať rokov.

01 - Modified: 2024-04-24 19:55:09 - Feat.: - Title: Šéf TikToku plánuje na súde bojovať proti zákazu platformy v Spojených štátoch 02 - Modified: 2024-04-24 19:31:30 - Feat.: - Title: Spojené štáty tajne poslali Ukrajine rakety ATACMS s dlhým doletom. Američania to potvrdili 03 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu 04 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri 05 - Modified: 2024-04-24 15:54:16 - Feat.: - Title: Veľký balík peňazí. Biden podpísal zákon o pomoci pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan za takmer 100 miliárd dolárov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 23:09