PRÍPAD SKRIPAĽTASR
StoryEditor

Šéf ruskej tajnej služby: Kauzu Skripaľ zinscenovali britské a americké spravodajské agentúry

04.04.2018, 10:47
Autor:
TASRTASR
Sergej Naryškin je presvedčený, že celá kauza je grotesknou provokáciou.

Kauza Skripaľ je grotesknou provokáciou, ktorú drzo zinscenovali britské a americké spravodajské agentúry, vyhlásil v stredu na Moskovskej konferencii o globálnej bezpečnosti riaditeľ ruskej civilnej Služby vonkajšej rozviedky (SVR) Sergej Naryškin.

Podľa agentúry TASS Naryškin taktiež uviedol, že niektoré európske krajiny sa neponáhľajú nasledovať Londýn a Washington a snažia sa pochopiť, čo sa vlastne stalo.

Spojencov vydierajú

Naryškin povedal, že veľvyslanci a ďalší činitelia Británie a USA vyvíjajú v kauze Skripaľ agresívny tlak na spojencov v NATO, členské krajiny Európskej únie i ázijské štáty - čo možno podľa jeho slov považovať za prejav "americko-centristického systému medzištátnych vzťahov založených na nátlaku, dokonca na vydieraní".

Bývalého dôstojníka ruskej vojenskej rozviedky GRU Sergeja Skripaľa a jeho dcéru Juliju našli 4. marca v bezvedomí na lavičke pred obchodným centrom v anglickom meste Salisbury, kde žili. Británia z útoku, pri ktorom bola použitá nervovoparalytická látka novičok vyvinutá v bývalom Sovietskom zväze, obvinila Moskvu. Rusko však akúkoľvek zodpovednosť za útok odmieta.

Zhoršenie vzťahov

Prípad viedol k značnému zhoršeniu napätia medzi Londýnom a Moskvou. Británia a takmer 30 ďalších krajín vyhostilo celkovo vyše 140 ruských diplomatov, na čo Rusko reagovalo recipročnými opatreniami.

Britskí experti z vedeckovýskumného strediska Porton Down nedokázali určiť "presný zdroj" výroby bojovej nervovoparalytickej látky novičok, ktorou boli otrávení Skripaľ a jeho dcéra. Informovala o tom v utorok spravodajská stanica Sky News.

Pôvod nedokázali

Gary Aitkenhead, šéf Vedeckého a technologického laboratória ministerstva obrany (DSTL), ktoré je súčasťou komplexu Porton Down, pre uvedené médium uviedol, že experti neboli schopní dokázať, že látka bola vyrobená v Rusku.

"Boli sme schopní látku identifikovať ako novičok, ako aj to, že ide o bojovú nervovoparalytickú látku. Presný zdroj jej výroby sme však nezistili, ale vedecké informácie sme poskytli vláde, ktorá následne použila množstvo iných zdrojov na poskladanie konečných záverov," tvrdí Aitkenhead.

Pozrite si aj vyjadrenie slovenského ministra zahraničia Miroslava Lajčáka ku kauze Skripaľ:

01 - Modified: 2024-04-24 04:43:15 - Feat.: - Title: Americký Senát schválil balík s pomocou pre Ukrajinu. Výsledok hlasovania potešil Zelenského aj Bidena 02 - Modified: 2024-04-24 04:36:49 - Feat.: - Title: Americký štát Tennessee prijal zákon, ktorý umožňuje učiteľom nosiť zbrane 03 - Modified: 2024-04-23 21:54:52 - Feat.: - Title: "O ňom iba pozitívne". Exšéf bulvárneho denníka na súde opísal tajnú spoluprácu s Trumpovou kampaňou 04 - Modified: 2024-04-23 21:06:24 - Feat.: - Title: Rast aktivity v americkom súkromnom sektore sa v apríli spomalil 05 - Modified: 2024-04-23 20:40:25 - Feat.: - Title: Akcie v USA posilnili, investori čakajú na výsledky veľkých rastových firiem
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 08:53