Reuters
StoryEditor

Johnson je v úzkych kvôli tvrdeniu, že látka použitá pri útoku na Skripaľa je z Ruska

04.04.2018, 18:17
Autor:
ČTKČTK
Šéf britského výskumného centra vyhlásil, že odborníci neboli schopní zistiť, odkiaľ látka pochádza.

Britský minister zahraničia Boris Johnson čelí nepríjemným otázkam kvôli svojmu tvrdeniu, že podľa britských expertov chemická látka použitá v Salisbury proti ruskému dvojitému agentovi Sergejovi Skripaľovi pochádza z Ruska.

V utorok to totiž poprel šéf výskumného centra v Porton Downe, podľa ktorého odborníci určili, že išlo o nervovo paralytický látku novičok, ale neboli schopní zistiť, odkiaľ pochádza. Tomuto prešľapu šéfa britskej diplomacie dnes venujú pozornosť hlavné britské médiá.

Johnson sa navyše v tejto súvislosti dostal pod tlak, aby vysvetlil, či sa pozícia vlády v záležitosti zmenila po tom, čo bol vymazaný tweet ministerstva zahraničia obviňujúci z útoku na Skripaľa Moskvu.

Minister pred dvoma týždňami v rozhovore poskytnutom nemeckej stanici Deutsche Welle na otázku, prečo verí, že látka použitá v Salisbury pochádza z Ruska, odpovedal: "Keď sa pozriem na dôkazy, mám tým na mysli ľudí z laboratória v Porton Downe ..." Dodal, že tamojší experti majú vzorky tejto látky a že sú si "absolútne istí".

Šéf britského armádneho výskumného centra v Porton Downe Gary Aitkenhead v utorok stanici Sky News povedal, že experti tohto laboratória určili, že nervovo paralytický látka použitá v marci proti Skripaľovi a jeho dcére bol novičok. Zároveň však priznal, že neboli schopní preukázať, či bola vyrobená v Rusku.

Novičok je podľa informácií médií nervovo paralytický látka vyvinutá v Rusku, respektíve v bývalom Sovietskom zväze. Britská vláda tvrdí, že za tento útok je s najväčšou pravdepodobnosťou zodpovedné Rusko, čo však Moskva dôrazne popiera. Kvôli afére si západné krajiny na jednej strane a Rusko na strane druhej vypovedali desiatky diplomatov.

Pozrite si aj rozhovor s bývalým slovenským diplomatom Rastislavom Mojtom o tom, ako Slovensko zareagovalo na kauzu Skripaľ:

01 - Modified: 2024-04-26 12:26:34 - Feat.: - Title: Ruská centrálna banka úrokové sadzby nemenila, zhoršila však inflačné vyhliadky 02 - Modified: 2024-04-26 11:56:57 - Feat.: - Title: V Rusku zadržali redaktora Forbesu. Písal o ukrajinskej Buči 03 - Modified: 2024-04-26 11:27:02 - Feat.: - Title: Krabí kráľ odsúdený. Ruský podnikateľ dostal 17 rokov za nájomnú vraždu 04 - Modified: 2024-04-26 10:37:39 - Feat.: - Title: Rusko zadržalo dvoch podozrivých, mali plánovať útoky na vojenské a policajné objekty 05 - Modified: 2024-04-26 10:04:52 - Feat.: - Title: Na Ukrajine zadržali dvoch podozrivých zo špionáže. Vydávali sa za opravárov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 15:10