TASR/AP
StoryEditor

Českí sociálni demokrati sa nedohodli s Babišom na vytvorení koalície

06.04.2018, 07:53
Autor:
TASRTASR
Hnutie ANO sa teraz môže obrátiť na hnutie SPD Tomia Okamuru, ktoré bolo doteraz na rokovaniach zatláčané do úzadia.

Český premiér v demisii Andrej Babiš v reakcii na neúspech rokovaní o vytvorení koalície s Českou stranou sociálnodemokratickou (ČSSD) vyhlásil, že jeho hnutie ANO na nich preukázalo "veľkú flexibilitu a toleranciu".

Babiš podľa spravodajského servera iDNES.cz spresnil, že sociálnym demokratom ponúkol kľúčové ministerstvo spravodlivosti a potom aj ministerstvo práce a sociálnych vecí, ktoré pôvodne nechcel obetovať. Podľa Babiša celé rokovanie s ČSSD "bolo o tom, že sociálna demokracia chce post ministra vnútra pre Hamáčka".

Predseda ČSSD Jan Hamáček sa proti tomuto Babišovmu tvrdeniu ohradil. Jeho strana na rokovaniach navrhovala, že vo vláde nemusí byť ani jeden z oboch predsedov strán, ktoré rokovali o koaličnej vláde. Tento návrh však hnutie ANO odmietlo.

Hnutie ANO sa môže teraz obrátiť na Okamuru

Podľa iDNES.cz sa teraz hnutie ANO môže obrátiť na hnutie SPD Tomia Okamuru, ktoré bolo doteraz na rokovaniach zatláčané do úzadia.

Spolu s komunistami a SPD má ANO v Poslaneckej snemovni 115 kresiel.

Poslednou možnosťou sú predčasné voľby, ktoré odmieta prezident Miloš Zeman. Aby boli vypísané, muselo by návrh podporiť 120 poslancov.

Na otázku iDNES.cz, ktorý z týchto variantov by uprednostnil, Babiš vyhlásil, že sa poradí s poslaneckým klubom ANO a požiada aj o schôdzku s prezidentom.

Sociálni demokrati zvolali predsedníctvo

Sociálni demokrati na piatok zvolali rokovanie predsedníctva, ktoré by malo potvrdiť krach vyjednávaní o menšinovej koaličnej vláde.

Šéf opozičnej ODS Petr Fiala pre iDNES.cz uviedol, že sa "ukázalo, že Andrej Babiš sa v skutočnosti dohodnúť na vláde nechce a nikdy nechcel. Za šesť mesiacov od volieb nebol schopný prísť s konštruktívnym riešením". Dodal, že Babiš je zodpovedný za súčasnú politickú krízu.

Jiří Pospíšil, šéf TOP 09, si myslí, že Babiš očividne preferuje už len predčasné voľby alebo vládnu spoluprácu s extrémistami: KSČM a Okamurovou SPD.

01 - Modified: 2024-04-25 21:58:47 - Feat.: - Title: Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, obvinil ho bývalý koaličný partner 02 - Modified: 2024-04-24 14:48:33 - Feat.: - Title: Manažment telerozhlasu vníma krok vlády ako snahu ovládnuť inštitúciu 03 - Modified: 2024-04-24 14:11:22 - Feat.: - Title: PS kritizuje zákon o telerozhlase, hovorí o účelových zmenách 04 - Modified: 2024-04-23 12:21:55 - Feat.: - Title: Gašpar považuje Harabina za odborníka. Tvrdí však, že zhoda v koalícii bude problematická 05 - Modified: 2024-04-19 16:05:21 - Feat.: - Title: Manželia Babišovci sa rozchádzajú. Prajeme si zachovať rodinnú harmóniu, uviedli
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
30. apríl 2024 13:32