Reuters
StoryEditor

Predčasné voľby? Možno je to riešenie, reaguje Babiš na neúspech rokovania s ČSSD

06.04.2018, 10:02
Autor:
bjabja
Sociálni demokrati sa nedohodli s Babišom na vytvorení koalícii.

Rokovanie hnutia ANO a ČSSD stroskotalo. Teraz sú jedným z riešení aj predčasné voľby, pripustil v rozhovore pre denník Právo premiér v demisii Andrej Babiš. Pripomenul, že stúpajú preferencie Pirátom a ODS, takže by to pre nich mohlo byť schodné riešenie. Ďalšou možnosťou je spolupráca s SPD, ale s ňou vraj teraz nerokuje.

"Jedna možnosť sú predčasné voľby. Pirátom a ODS podľa niektorých prieskumov stúpajú preferencie, tak kto vie, či to nie je variant," povedal denníku Právo Babiš.

Ďalšia možnosť, ktorou je spolupráca s hnutím Sloboda a priama demokracia, príliš komentovať nechcel. Iba uviedol, že s SPD teraz nerokujú. Najprv chce Babiš celú situáciu prebrať na klube a po rokovaní bude informovať prezidenta Miloša Zemana.

Na klube sa vraj tiež spýta na možnosť, že by vo vláde hnutia ANO nebol premiérom. "Reči o mojom trestnom stíhaní rozhodne odmietam, taká rétorika je neprijateľná. Niekto si na mňa objedná stíhanie a teraz o tom sociálna demokracia stále hovorí. Tak snáď ctia prezumpciu neviny?" Uzavrel rozhovor Babiš.

"Predčasné voľby nikto nechce, pretože to konzumuje čas. My máme pripravenú legislatívu, predložené registry zmlúv, nominačný zákon a teraz finišujeme exekúcie a Snemovňa zase zaspí a bude sa tu kampaňovať na predčasné voľby? To nie je riešenie," povedal iDNES.cz svoje stanovisko líder Pirátov Ivan Bartoš.

Hoci jeho strane preferencie rastú, tak predčasné voľby Piráti nechcú. Podľa Bartoša je táto varianta možná len v prípade, že by dlhodobo vládla vláda bez dôvery, prípadne že by prezident opäť vymenoval úradnícku vládu.

Práve na Zemanove vyjadrenie teraz Bartoš čaká. Podľa neho má teraz práve on konať a ukázať, že jeho benevolencia nie je bezbrehá.

Fiala: Babiš nie je schopný a ochotný zostaviť vládu

K možnosti, že by dostal šancu zostaviť vládu niekto iný sa prikláňa aj predseda ODS Petr Fiala.

"Pokiaľ A. Babiš nie je schopný alebo ochotný zostaviť riadnu vládu s väčšinovou podporou PS, potom má dostať príležitosť niekto iný. Niekto, kto predstaví plán a bude mať predpoklady vytvoriť vládu v súlade s ústavou. Ukončme toto divadlo a vráťme sa k pravidlám parlamentnej demokracie," uviedol Fiala na svojom Twitteri.

A na predčasné voľby sa príliš netvária tiež komunisti, možno aj preto, že im podľa posledných prieskumov volebné preferencie zrovna nerastú. Podpredseda KSČM Jiří Dolejš na Twitteri označil predčasné voľby za alibi pre tých, kto nevie jednať a prinášať kompromisy. "Alibistická politická scéna je tak schopná robiť nikam nevedúce voľby každý rok," uviedol Dolejš.

Gazdík: Je to zlyhanie víťaza volieb

"Boli sme pre to zvolení a povinnosťou nás politikov je snažiť sa dohovoriť. Ak celá dohoda zlyhá len kvôli tomu že hnutie ANO sa odmieta vzdať ministerstva vnútra, špeciálne pri situácii, keď premiér je trestne stíhaný a je to logické, že je tam evidentný konflikt záujmov, tak sa priznám, že tomu nerozumiem a považujem to za zlyhanie víťaza volieb," povedal iDNES.cz líder hnutia Starostovia a nezávislí Petr Gazdík.

Ukazuje to podľa neho, že víťaz volieb zlyhal a uprednostňuje svoje záujmy, pred záujmami krajiny a chce nestabilitu pred stabilitou a ekonomickou prosperitou.

Gazdík tiež teraz čaká, ako sa zachová prezident. Nie je podľa neho isté, že znovu premiérom menuje Babiša. "Sú teraz otvorené všetky možnosti. Predčasným voľbám sa nebránim, ale považujeme ich za zlyhanie," dodal.

Líder hnutia SPD Tomio Okamura už na Twitteri avizoval, že je pripravený s Babišom o spolupráci rokovať. "Je na hnutí ANO, či si vyberie návrat k rokovaniam o pozitívnom programe pre ľudí, to znamená návrat k rokovaniam s SPD. My sme pripravení," oznámil Okamura.

Predseda poslancov TOP 09 Miroslav Kalousek si myslí, že prekážkou v zostavení vlády je sám Babiš. "Prezident s minimálnou zodpovednosťou k ústave a svojej krajine by teraz poveril druhým pokusom iného politika. Čo urobí ten náš, to vie len on. Možno ešte Lavrov ..., " okomentoval situáciu Kalousek na Twitteri.

01 - Modified: 2024-04-08 10:15:03 - Feat.: - Title: Danko je pripravený rokovať o zmenách v koalícii. Politická mapa sa zásadne mení, hovorí šéf SNS 02 - Modified: 2024-04-05 13:11:22 - Feat.: - Title: Keď má prezident slabé právomoci, tak prečo je toľko napätia okolo jeho voľby? (komentár) 03 - Modified: 2024-04-04 05:50:27 - Feat.: - Title: Tlak sa stupňuje. Hlavný Netanjahuov rival Gantz vyzval na predčasné parlamentné voľby v Izraeli 04 - Modified: 2024-03-28 15:09:19 - Feat.: - Title: Bulharsko mieri k predčasným voľbám, zlyhal aj tretí pokus o zostavenie novej vlády 05 - Modified: 2024-03-25 13:17:57 - Feat.: - Title: Kandidátka na bulharskú premiérku stiahla kandidatúru, rokovania o vláde zlyhali
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 15:25