TASR/AP
StoryEditor

Novičok mal byť vyrobený v ruskom meste Šichany, tvrdia britské tajné služby

06.04.2018, 12:35
Autor:
ČTKČTK
Uzavreté mesto s armádnymi laboratóriami je súčasťou ruského Balakovského okresu.

Britské tajné služby určili, že nervová látka novičok použitá k otrave bývalého ruského agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéry bola vyrobená v armádnych laboratóriách v ruskom uzavretom meste Šichany.

Dnes to napísal denník The Times s tým, že túto informáciu Briti odovzdali svojim spojencom. Rusko opakovane odmieta, že by za otravou Skripalových stálo.

Ruský poslanec Nikolaj Pankov sa proti správe The Times ohradil a vyhlásil, že Šichany sú súčasťou Balakovského okresu, čo je jeho volebný obvod, a preto vie, že chemické zbrane v jeho obvode nikdy neboli prechovávané.

"Naposledy sme o vojsku v Šichanoch počuli, keď Rusko začalo s procesom ničenia chemických zbraní, čo bolo pred dvadsiatimi rokmi," povedal Pankov. Dodal, že informačná vojna proti Rusku kvôli prípadu Skripaľ stojí na vymyslených základoch.

Správa britských tajných služieb podľa The Times uvádza, že zásoby zistené v meste Šichany sú oveľa menšie, ako je potrebné pre bojové nasadenie, čo vedie k domnienke, že látka je určená pre cielené operácie.

Hamish de Bretton Gordon, ktorý v minulosti viedol britský pluk pre boj proti chemické, biologické a jadrové kontaminácii, podľa The Times správu tajných služieb videl a označil ju za veľmi presvedčivú. "Britské tajné služby jasne ukázali na Rusko a na Šichany," povedal.

Tento týždeň ruský armádny chemik Igor Rybalčenko v ruskej štátnej televízii RT vyhlásil, že nie je možné určiť pôvod látky, pretože komponenty pre jej výrobu sú voľne dostupné.

Preto podľa neho nie je problém jed pripraviť v dobre vybavenom laboratóriu kdekoľvek na svete. V utorok britské médiá citovali šéfa armádneho výskumného centra v anglickom Porton Down Garyho Aitkenheada, podľa ktorého britskí experti neboli schopní preukázať, že látka použitá proti Skripaľovým bola vyrobená v Rusku.

01 - Modified: 2024-04-23 12:21:56 - Feat.: - Title: Hodnota zmrazených ruských aktív vo Švajčiarsku dosahiahla takmer šesť miliárd frankov 02 - Modified: 2024-04-23 12:54:25 - Feat.: - Title: Ani vojna, ani mier. Fínsko je pod silným ruským tlakom, východ krváca a krajina platí vysokú cenu 03 - Modified: 2024-04-23 13:00:00 - Feat.: - Title: Sľúbili im prácu v Rusku. Bez ich zvolenia však skončili na ukrajinskom fronte 04 - Modified: 2024-04-23 08:32:54 - Feat.: - Title: Formuje sa proti nám nová os zla. Európa musí byť pripravená na prípadnú vojnu, tvrdí odborník z NATO 05 - Modified: 2024-04-22 16:16:54 - Feat.: - Title: Ruský súd odsúdil hovorcu spoločnosti Meta v neprítomnosti na 6 rokov väzenia
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 15:25