TASR
StoryEditor

V pásme Gazy pokračujú masové protesty, hlásia sedem mŕtvych a okolo 1070 zranených

06.04.2018, 19:41
Autor:
TASRTASR
Pri najhoršej eskalácii násilia v tomto regióne od roku 2014 tak prišli doteraz o život viac ako dva tucty Palestínčanov.

Najmenej sedem Palestínčanov prišlo v piatok o život a ďalších okolo 1070 utrpelo zranenia, keď izraelské ozbrojené sily zasiahli proti účastníkom masových protestov v pásme Gazy pri hraničnej čiare s Izraelom. Informovali o tom palestínske zdravotnícke zdroje.

Podľa nich utrpelo najmenej 150 Palestínčanov strelné zranenia, iní sa sťažujú na dôsledky použitia slzotvorného plynu. Viacerí zranení sú v ohrození života.

Medzi mŕtvymi je údajne aj jeden tínedžer a medzi zranenými aj palestínski novinári. Informácie priniesla tlačová agentúra DPA.

Pri najhoršej eskalácii násilia v tomto regióne od roku 2014 tak prišli doteraz o život viac ako dva tucty Palestínčanov a ďalších vyše 24 utrpelo zranenia rôzneho charakteru.

Násilnosti pozdĺž štátnej hranice

Podľa údajov izraelských ozbrojených síl sa na výtržnostiach a protestoch pozdĺž štátnej hranice podieľalo v piatok zhruba 20 tisíc Palestínčanov. Viacerí z nich pálili pneumatiky a hádzali kamene smerom na Izrael. Z nejednej lokality stúpal hustý dym.

Podľa izraelských armádnych zdrojov strieľali izraelskí vojaci cielene na palestínskych vodcov a väčšinu usmrtených tvoria militanti.

Izraelská armáda, ktorá vyhlásila pohraničné pásmo za uzavretú vojenskú oblasť, použila na uhasenie požiarov, ktoré založili Palestínčania, vodné delá a súčasne aj megaventilátor na rozptýlenie dymových oblakov smerujúcich na izraelskú stranu hranice.

Niekoľkotýždňové protesty

Radikáli z hnutia Hamas, ktoré vládne v pásme Gazy, avizovali niekoľkotýždňové protesty proti desať rokov trvajúcej blokáde pásma a 70. výročiu vzniku štátu Izrael.

Požadovali tiež, aby sa palestínski utečenci a ich potomkovia mohli vrátiť do svojich pôvodných domovov na území dnešného Izraela.

Izrael obvinil Hamas z pokusov o uskutočnenie pohraničných útokov pod pláštikom veľkých protestov a opakovane oznámil, že za každú cenu zabráni narušovaniu svojej oplotenej hranice. Súčasne varoval pred vážnymi vplyvmi na životné prostredie a zdravotný stav populácie.

Obavy šéfa OSN

Generálny tajomník OSN António Gutteres sleduje dianie v spomínanom regióne s netajenými obavami.

Najvyšší predstaviteľ svetovej organizácie vyzval všetky zainteresované strany na maximálnu zdržanlivosť a apeloval na nich, aby sa vyhli konfrontácii.

Hovorca svetovej organizácie Stéphane Dujarric v New Yorku v piatok vyhlásil, že tak Guterres, ako aj osobitný vyslanec OSN Nikolaj Mladenov zdôraznili nutnosť nepoužitia nadmernej sily v konflikte s akcentom na ochranu detí, ktoré podľa správ z oblasti figurujú podobne ako ženy medzi zranenými.

01 - Modified: 2024-04-25 07:54:33 - Feat.: - Title: Hamas zloží zbrane, ak vznikne palestínsky štát, povedal predstaviteľ hnutia 02 - Modified: 2024-04-24 17:46:34 - Feat.: - Title: Zaútočíme na prápory Hamasu. Izrael oznámil, že naďalej plánuje operáciu v meste Rafah 03 - Modified: 2024-04-24 15:54:16 - Feat.: - Title: Veľký balík peňazí. Biden podpísal zákon o pomoci pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan za takmer 100 miliárd dolárov 04 - Modified: 2024-04-24 06:36:18 - Feat.: - Title: Izrael sa poďakoval Senátu USA za schválenie balíka vojenskej pomoci 05 - Modified: 2024-04-23 21:17:35 - Feat.: - Title: Pro-palestínski demonštranti narušili konferenciu v talianskom Turíne, vnikli do budovy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 11:15