StoryEditor

Europoslanci schválili liberalizáciu služieb

16.02.2006, 23:00

Európsky parlament včera podporil direktívu o liberalizácii trhu služieb. Po viac ako osemnásťmesačnom odklade tak prešiel text do druhého čítania.
Bývalá Bolkesteinova direktíva (podľa bývalého komisára Fritza Bolkesteina) vystrašila starú pätnástku zavedením princípu krajiny pôvodu. Tento princíp mal umožniť poskytovateľom služieb, aby sa riadili aj v ostatných štátoch únie domácou legislatívou. Vo Francúzsku ho "stelesňoval" poľský údržbár, ktorý pracuje lacnejšie, no nekvalitnejšie ako domáce firmy. Text sa stal minulý rok v júni tromfom francúzskej extrémnej ľavice pri potopení európskej ústavy a prezident Jacques Chirac žiadal na poslednú chvíľu svojich európskych kolegov, aby návrh direktívy stiahli.

Našiel sa kompromis
Výsledkom je kompromis medzi dvomi najsilnejšími frakciami EP -- socialistami a konzervatívcami, v ktorom sa o krajine pôvodu už nehovorí. Aspoň nie zjavne, pretože podľa hovorcu ľudovcov Malcolma Harboura "ostáva naďalej v platnosti".
Európska pravica si nie je istá tým, čo odhlasovala. Princíp krajiny pôvodu nie je vynálezom démonizovaného komisára, ale Európskeho súdneho dvora, ktorý v minulosti potrestal členské štáty za to, že spoločnostiam z ostatných krajín kládli pri podnikaní prekážky.
Zatiaľ čo slovenská europoslankyňa Zita Pleštinská (SDKÚ) je presvedčená, že konzervatívci hlasovali proti princípu a konanie ľudovej strany považuje za "zradu voči členom z nových krajín EÚ", ostatní pravicoví poslanci zo Slovenska považujú smernicu za správnu a podporili ju. Nevylučujú však, že sa budú snažiť neskôr o jej zmenu.

Podľa slovenských zákonov?
Krátko po hlasovaní nebol v budove parlamentu nikto z pravice schopný vysvetliť, či smernica umožní napríklad slovenským maliarom pracujúcim vo Francúzsku pracovať podľa slovenských zákonov. "Všetko bude končiť na Európskom súde v Luxemburgu," kritizuje nejasný text francúzsky socialista Harlem Desir a strana Zelených už dva týždne hovorí o tom, že "text treba celkom stiahnuť".
Pravica z krajín V4 a Pobaltia zverejnila po hlasovaní spoločnú deklaráciu, v ktorej vyjadruje "sklamanie z toho, ako bola direktíva oslabená". Pôvodný návrh smernice dával podľa deklarácie nádej, že "50 rokov po Zakladajúcej zmluve bude sloboda voľného pohybu služieb konečne uplatňovaná".
Pravica z nových krajín EÚ schválenému textu vyčíta, že necháva obmedzenie slobody vysielania pracovníkov, pričom jej "uplatňovanie je zásadné pre vznik skutočnej konkurencie služieb". Budeme sa biť o to, aby bol text v druhom čítaní ústretovejší k novým krajinám, zastrája sa Zita Pleštinská.

Spokojní socialisti
Slovenským socialistom dosiahnutý kompromis vyhovuje. Ich šéfka Monika Beňová ho dokonca považuje za víťazstvo v prospech nových členov. Pripomína, že smernica nezačne platiť skôr ako v roku 2010. Teda len rok predtým, ako padnú posledné prechodné obdobia na voľný pohyb pracovníkov. Spravodajkyňa EP Evelyne Gebhartová dúfa, že do platnosti vstúpi najneskôr v roku 2011. Ešte predtým však pripraví Európska komisia nový návrh, ktorým sa okrem ministrov budú zaoberať aj šéfovia vlád a štátov na marcovom summite Európskej rady v Bruseli.
Stredoeurópska pravica chce dovtedy vytvoriť tlak na stredo-pravé vlády, aby sa do druhého čítania, ktoré sa očakáva do konca roka, dostal princíp krajiny pôvodu. Kompromisné znenie vychádza v ústrety protekcionistom zo západnej Európy, Európskej odborovej konfederácii a európskym zamestnávateľov z Eurochamber. "Stará pätnástka nás stále neberie do úvahy," komentovala situáciu Irena Belohorská (HZDS).

Ako hlasovali slovenskí europoslanci
ZA:

Gaľa (EPP-ED)
Hudacký (EPP-ED)
Mikolášik (EPP-ED)
Pleštinská (EPP-ED)
Záborská (EPP-ED)
Beňová (PES)
Koterec (PES)
Maňka (PES)

PROTI:
Baco (NA)
Belohorská (NA)
Bauer (EPP-ED)
Duka-Zólyomi (EPP-ED)

NEPRÍTOMNÍ:
Šťastný (EPP-ED)
Kozlík (NA)

Služby vyňaté z liberalizácie
- hospodárske služby všeobecného záujmu: dodávky vody a plynu, odvoz odpadu
- bezpečnostné služby, agentúry pre sprostredkovanie práce, väčšina zdravotníckych služieb,
- lotérie, hazardné hry, niektoré sociálne služby,
- finančné služby, telekomunikácie, doprava,
Zdroj: SITA

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 15:13