TASR
StoryEditor

Sýrska armáda mala zaútočiť na mesto Duma chemickými zbraňami

08.04.2018, 20:46
Autor:
ČTKČTK
Následkom chemického útoku zomreli v Sýrii desiatky ľudí.

Sýrske mesto Duma, ktoré je pod kontrolou radikálov, sa údajne v sobotu stalo terčom chemického útoku vládnych síl, pri ktorom zahynula štyridsiatka ľudí. Podľa agentúry AFP to oznámili záchranári z organizácie označovanej Biele prilby.

Podobne sa vyjadrila aj sýrsko-americká zdravotnícka spoločnosť (SAMS). Sýrske štátne médiá však popreli, že by vládne vojská použila chemické zbrane, a podobne vinu sýrskej armády poprelo spojenecké Rusko.

Podľa Iránu ide o ďalší komplot proti režimu prezidenta Bašára Asada.

Pápež František útok označil za neospravedlniteľné použitie vyhladzovacích prostriedkov.

Podľa EÚ dôkazy ukazujú na chemický útok

Európska únia dnes uviedla, že dôkazy ukazujú na "ďalší chemický útok režimu" v Sýrii.

"Je veľmi znepokojujúce, že sa ďalej používajú chemické zbrane, zvlášť proti civilistom. Európska únia dôrazne odsudzuje použitie chemických zbraní a vyzýva medzinárodnú komunitu k okamžitej reakcii," dodala.

Rusko a Irán by podľa EÚ ako podporovatelia sýrskeho režimu mali využiť svoj vplyv na odvrátenie ďalších útokov, napísala agentúra Reuters.

Podľa Damasku sú rebeli v meste Duma vo východnej Ghúte na pokraji kolapsu a šíria falošné správy.

Veľké množstvo obetí

Exilová Sýrska organizácia pre ľudské práva (SOHR) uviedla, že sobotňajšie útoky na Dumu si vyžiadali životy 80 ľudí a z nich polovica sa udusila po zasiahnutí chemikáliami. Organizácia ale nie je schopná "potvrdiť, či vylúčiť" obvinenia, že chemické zbrane použila sýrska armáda.

Záchranári z organizácie Biele prilby uviedli, že v domoch a krytoch sa udusili celé rodiny. Podľa nej je obeťou viac než 40 ľudí.

Aktivisti zverejnili videá, na ktorých je vidieť ľudské telá s penou na ústach. Nezávislo ale pravosť snímok nie je možné overiť.

Trump útok odsúdil

Americké ministerstvo zahraničia označilo správy o počte obetí údajného útoku chemickými zbraňami za desivé. Ak sa preukáže pravdivosť týchto informácií, budú USA požadovať odpoveď medzinárodného spoločenstva.

Prezident Donald Trump útok odsúdil a kritizoval ruského prezidenta Vladimíra Putina za podporu sýrskeho prezidenta, ktorého označil za "zviera". Podľa Trumpa musí Bašár Asad za útok zaplatiť. Šéf Bieleho domu akciu označil za "nezmyselný útok s množstvom mŕtvych žien a detí".

Aj turecké ministerstvo zahraničia útok odsúdilo. Podľa neho padá veľké podozrenie na sýrsky režim, ktorý "opäť nevzal ohľad" na medzinárodnej dohody zakazujúce chemické zbrane.

Generálny tajomník OSN António Guterres vyzval na zastavenie bojov v Sýrii. Priznal, že OSN nie je schopná správy o chemickom útoku overiť, ale ak sa potvrdia, je nutné okolnosti vyšetriť.

Ruský generál správu poprel

Generál ruskej armády Jurij Jevtušenko správy o použití chemických zbraní v Sýrii poprel a povedal, že Rusko je pripravené "hneď po oslobodení mesta Duma vyslať svojich špecialistov na ochranu proti radiácii a chemickým aj biologickým látkam".

Získajú vraj vzorky potvrdzujúce, že správy o nasadení chemických zbraní sú vymyslené. Podľa Jevtušenka sa niektoré západné krajiny snažia zabrániť vytlačeniu rebelov z Džajš al-Islam z Dumy, a preto využívajú tému chemických zbraní.

"Objavila sa ďalšie vykonštruovaná informácie o údajnom chemickom útoku v meste Duma," uviedlo ruské ministerstvo zahraničia.

"V poslednej dobe sme niekoľkokrát varovali pred takými nebezpečnými provokáciami," dodalo. Podľa ministerstva je cieľom týchto nepodložených informácií chrániť teroristami a ospravedlniť možný zásah zvonku.

Iránske ministerstvo zahraničia označilo obvinenia z chemického útoku za zámienku pre vojenskú akciu, ktorá by skomplikovala situáciu v regióne.

Pápež vyzval k vyjednávaniu

Pápež František na záver dnešnej omše vo Vatikáne povedal, že "absolútne nič nemôže ospravedlniť použitie takýchto vyhladzovacích nástrojov proti bezbranným ľuďom". Vyzval zároveň armády i politikov, aby zmenili prostriedky a vydali sa cestou vyjednávania.

Sýrska armáda, ktorá má podporu Ruska, sa snažia z mesta Duma vytlačiť radikálov z Džajš al-Islam. Dnes sa podarilo dohodnúť ich evakuáciu, ktorá má začať do 48 hodín.

01 - Modified: 2024-04-18 20:59:48 - Feat.: - Title: Partnerstvo Microsoftu s OpenAI môže čeliť protimonopolnej kontrole Európskej únie 02 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 03 - Modified: 2024-04-18 17:47:48 - Feat.: - Title: Regulátor navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj príjmaní európskej legislatívy 04 - Modified: 2024-04-18 17:08:15 - Feat.: - Title: Európska únia si uvedomuje, že vplyv Ruska je preukázateľný a treba mu čeliť, tvrdí Fiala 05 - Modified: 2024-04-18 16:08:21 - Feat.: - Title: Lídri Únie prerokovali možnosti posilnenia konkurencieschopnosti únie. Štáty majú výhrady k úprave daní
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 03:25