Reuters
StoryEditor

Útok na Sýriu môže prísť skoro, alebo aj nie, tvrdí Trump

12.04.2018, 12:38
Autor:
ČTKČTK
Americký prezident poukázal tiež na to, že USA za vedenia jeho administratívy "urobili ohromnú prácu", keď vytlačili Islamský štát.

Útok na Sýriu môže začať čoskoro, alebo aj nie. Na twitteri do dnes oznámil prezident USA Donald Trump. V utorok uistil rovnakou cestou, že rakety prídu. USA pripravujú proti Sýrii útok za údajné použitie chemických zbraní v meste Dúmá. Zomreli pri ňom desiatky ľudí.

"Nikdy som nepovedal, kedy sa bude na Sýriu útočiť. Môže to byť veľmi skoro, alebo vôbec nie tak skoro!" oznámil Trump. Poukázal tiež na to, že USA za vedenia jeho administratívy "urobili ohromnú prácu", keď vytlačili Islamský štát. Dodal, že mu chýba vďaka vyjadrená Amerike.

Médiá od utorka špekulujú o rozsahu a času útoku. Sleduje sa pohyb lodí a lietadiel v oblasti. USA majú vo východnom Stredomorí dva torpédoborce s raketami Tomahawk, ďalej lietadlá i ponorky. Lode k miestu vyslala tiež Británia, ktorá má lietadlá na svojej základni na Cypre.

Očakáva sa, či sa Británia k útoku pripojí - popoludní sa kvôli tomu mimoriadne zíde vláda. Francúzsko sa má rozhodnúť do niekoľkých dní.

Sýrska opozícia dala najavo, že Trump svojím utorkovým vyjadrením premeškal okamih prekvapenia a poskytol sýrskemu režimu a Rusku sa na útok pripraviť. Sýrska armáda stiahla svojich vojakov aj arzenál zo základní, Rusko vyslalo z námornej základne v Tartúse svoje lode na more.

Moskva popiera, že v Dúme boli použité chemické zbrane, a požaduje nezávislé a objektívne vyšetrenie. Odkázala Washingtonu, že nie je účastníkom twitterovej diplomacie, ale stúpencom seriózneho prístupu.

Sýrsky prezident Bašár Asad povedal, že západný útok nič neprinesie, iba prispeje k ďalšej destabilizácii celého regiónu.

01 - Modified: 2024-04-26 09:28:55 - Feat.: - Title: Trump poslal odkaz Orbánovi: Prebieha epický boj za oslobodenie našich krajín 02 - Modified: 2024-04-25 19:50:57 - Feat.: - Title: Porota v Trumpovom procese vypočula prvé svedectvo o platbe pornoherečke, vypovedal šéf bulváru 03 - Modified: 2024-04-25 16:59:57 - Feat.: - Title: Najvyšší súd rozhoduje o imunite Trumpa voči trestnému stíhaniu. Ten tvrdí, že ho na proces nepustili 04 - Modified: 2024-04-25 16:00:00 - Feat.: - Title: Trumpova bulvárna odysea. Jeho verní z neho robili supersamca, súperov likvidovali 05 - Modified: 2024-04-23 21:54:52 - Feat.: - Title: "O ňom iba pozitívne". Exšéf bulvárneho denníka na súde opísal tajnú spoluprácu s Trumpovou kampaňou
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 11:32