StoryEditor

Česi využívajú vo volebnej kampani slovenskú kartu

23.05.2006, 00:00

Používanie slovenských reforiem v predvolebnom boji sa nepáči väčšine českých voličov. Jedna z výskumných agentúr podľa výsledkov zverejnených včera tvrdí, že takýto argument považujú za nesprávny až tri štvrtiny opýtaných. Pritom má ísť o názor, aký majú v rovnakej miere prívrženci všetkých strán, ba dokonca aj vekových, príjmových a vzdelanostných kategórií.
Môže sa však zdať, že do istej miery zavádzajúcim pojmom v tejto sociologickej otázke je slovo "slovenský". Česi sú totiž dlhodobo veľmi citliví na porovnávanie s bývalými federálnymi bratmi najmä v tom prípade, ak z tohto porovnávania vychádzajú Slováci fakticky či aspoň pravdepodobne lepšie. Ak národnostný prvok z otázky odstránime, zostane len číry vzťah k reformám. A možno o ten ide.
Premiér a predseda ČSSD Jiří Paroubek používa slovenské reformy ako negatívny príklad, Občianska demokratická strana o nich hovorí, naopak, pozitívne. Deklarovaným cieľom ODS je premena Českej republiky na ekonomicky liberálny štát, ktorý by čo najmenej zasahoval do života ľuďom i firmám. Obyvatelia by v takomto ponímaní mali žiť viac za "vlastné" a menej za "štátne". Veľmi pravdepodobné je, že ak by ODS júnové voľby vyhrala -- v tandeme so zelenými či s ľudovcami -- platiť by sa začalo čoskoro nielen u lekára, ale aj v školách. Celkové daňové zaťaženie by sa síce mierne znížilo na hranicu 35 percent HDP, ale bolo by kompenzované záťažou v iných oblastiach. Dlho by na seba nedala čakať ani reforma dôchodkového zabezpečenia, čo by sa určite nepáčilo odborárom.
Sociálna demokracia používa síce reformy ako argument tiež, ale v inom význame. Za také považuje všetky čiastkové zmeny, ktoré sa v ČR uskutočnili v období jej vlády a v ktorých hodlá pokračovať. Vo vlastnej prezentácii sa teda i ona javí reformná. Inými slovami, jazykové odtiene takto sťažujú porovnávanie reformnosti či nereformnosti jednotlivých strán.
Terminologická výzbroj hlavných súperov však nie je ničím v porovnaní s tým, ako by sa Česká republika zmenila, keby sa k moci dostala recesistická strana Helax -- Ostrava sa baví, vystupujúca pod číslom trinásť. Má v programe nielen zriadenie ministerstva pre korupciu s prehľadným sadzobníkom úplatkov, ale aj hlbokú dôchodkovú reformu: zásadnou istotou pre penzistov má byť vedomie, že nedostanú nič.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 06:47