Angela MerkelováReuters
StoryEditor

Merkelová: Vojenský úder na Sýrii bol potrebný

14.04.2018, 13:07
Autor:
ČTKČTK
Podporujeme, že naši americkí, britskí a francúzski spojenci ako stáli členovia Bezpečnostnej rady OSN prevzali týmto spôsobom zodpovednosť, vyhlásila Merkelová.

Nemecko podporuje vojenskú akciu Spojených štátov, Británie a Francúzska proti Sýrii a považuje ju za potrebnú a primeranú. Uviedla to dnes kancelárka Angela Merkelová, podľa ktorej tým dostal Damask varovanie, aby upustil od ďalších chemických útokov.

Spojenecká akcia bola reakciou na údajný chemický útok v povstaleckej enkláve Dúmá. Za primeraný úder označili tiež nemeckí ministri zahraničia a obrany.

"Vojenská intervencia bola potrebná a primeraná," ​​uviedla vo vyhlásení kancelárka Merkelová. Útok bol podľa nej potrebný, aby bola zachovaná situácia, v ktorej je použitie chemických zbraní medzinárodne zavrhované. Nutné podľa nej bolo tiež varovať režim v Damasku, aby sa ďalších podobných akcií vyvaroval.

Cieľom úderov na výskumné zariadenia a vojenské základne v Sýrii podľa nemeckej kancelárky bolo "obmedziť schopnosť režimu nasadiť chemické zbrane a odradiť ho od ďalšieho porušovania dohovoru o chemických zbraniach".

"Podporujeme, že naši americkí, britskí a francúzski spojenci ako stáli členovia Bezpečnostnej rady OSN prevzali týmto spôsobom zodpovednosť," dodala Merkelová. Nemecko podľa nej podnikne "všetky diplomatické kroky", aby zabránilo "erózii dohovoru o chemických zbraniach".

Aj minister zahraničia Heiko Maas označil vojenskú akciu USA, Británie a Francúzska za "primeraný a potrebný signál".

"Bezpečnostná rada OSN je v sýrskej otázke vrátane otázky použitia chemických zbraní už niekoľko mesiacov kvôli správaniu Ruska zablokovaná a nebola v aktuálnom prípade schopná splniť svoje úlohy," uviedol minister.

Rusko v minulosti zablokovalo ako spojenec sýrskeho režimu niekoľko rezolúcií namierených proti Damasku. Aktuálny útok na sýrske ciele spojené s chemickými zbraňami podľa Maasa do budúcnosti obmedzí schopnosť režimu znova útočiť proti vlastným ľuďom.

Nemecká ministerka obrany Ursula von der Leyen západný útok na Sýriu označila za "primeraný" a uviedla, že ju rezortní kolegovia z Francúzska a Británie v noci na dnes o svojom kroku informovali.

"Teraz musíme urobiť všetko pre to, aby bol oživený politický proces ženevských rozhovorov a aby skončilo utrpenie obyvateľov Sýrie," povedala ministerka.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 23:56