Vladimir PutinReuters
StoryEditor

Rusko ostro odsúdilo zásah v Sýrii. Zvažuje, že krajine dodá lepší protilietadlový systém

14.04.2018, 13:50
Autor:
ČTKČTK
Spojené štáty svojimi krokmi zhoršujú humanitárnu katastrofu v Sýrii, vyhlásil ruský prezident Vladimir Putin.

Rusko dôrazne odsúdilo dnešný raketový útok USA, Británie a Francúzska proti Sýrii. Podľa prezidenta Vladimira Putina je úder aktom agresie voči suverénnemu štátu a ďalej zhorší humanitárnu situáciu v krajine.

Moskva kvôli útoku zvolá mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN. Uvažuje tiež o tom, že by Sýrii dodala lepší systém protilietadlovej obrany.

"Rusko čo najdôraznejšie odsudzuje útok na Sýriu, kde ruskí vojaci pomáhajú legitímne vláde v boji proti terorizmu," uviedol vo vyhlásení prezident Putin.

"Spojené štáty svojimi krokmi ďalej zhoršujú humanitárnu katastrofu v Sýrii, prinášajú ďalšie utrpenie civilistom a v podstate zatvárajú oči pred teroristami, ktorí Sýrčanov trýznia už sedem rokov, a vyvolávajú ďalšiu utečeneckú vlnu," dodal ruský prezident. Podľa Putina budú mať údery "ničivý vplyv na celý systém medzinárodných vzťahov".

"Rusko zvoláva mimoriadne zasadanie Bezpečnostnej rady OSN, aby debatovala o agresívnej akcii Spojených štátov a ich spojencov," uviedol Putin ďalej vo vyhlásení. Kroky, ktoré chce Rusko v reakcii na údery podniknúť, prezident nespresnil.

Generál Sergej Rudskoj z ruského generálneho štábu dnes uviedol, že Moskva uvažuje o tom, že by Sýrii "a ďalším krajinám" dodala protilietadlové rakety S-300. Rusko pred niekoľkými rokmi odmietlo Sýrii tento protilietadlový systém dodať "vzhľadom na naliehavú žiadosti niektorých našich západných partnerov".

Sýria v súčasnosti disponuje protileteckými systémom, ktorý sa z väčšej časti spolieha na rakety vyrobené v Sovietskom zväze. Podľa Rudského zachytil 71 zo 103 rakiet vypálených počas noci na dnešok Američanov, Britov a Francúzi.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 20:13