TASR/AP
StoryEditor

Americký generál popisuje útok: zasiahnuté boli všetky ciele, obrana nebola účinná

14.04.2018, 16:14
Autor:
ČTKČTK
Pentagon nevie o žiadnych civilných obetiach a zatiaľ ani o žiadnej vojenskej reakcii v Sýrii.

Pri nočnom spojeneckom útoku na Sýriu boli s úspechom zasiahnuté tri ciele spojené so sýrskym chemickým vojenským programom. Na tlačovej konferencii v Pentagone to dnes povedal americký generál Kenneth McKenzie, ktorý poskytol prehľad o vojenských aspektoch útoku.

Ruský obranný protivzdušný systém nebol použitý a ten sýrsky nebol účinný, pretože bol aktivovaný až po úderoch. Pentagon nevie o žiadnych civilných obetiach a zatiaľ ani o žiadnej vojenskej reakcii v Sýrii.

Sýrska armáda má veľké materiálne škody a prišla o značnú časť materiálu spojeného s chemickými zbraňami.

Podľa Pentagonu je ale jej chemický program širší, než ten zasiahnutý pri nočných útokoch. Zostala jej časť infraštruktúry, avšak škody sú značné. Podľa McKenzieho potrvá roky, kým sa z úderov sýrsky chemický program spamätá.

Hovorca Pentagonu Dana Whiteová povedala, že zmyslom akcie bolo odradiť sýrsky režim od ďalších chemických útokov. Údery sú boli podľa nej odvetou za chemický útok na Dúmú, ktorý 7. apríla uskutočnila podľa USA sýrska armáda. Zahynuli pri ňom desiatky ľudí.

"Nechceme zasahovať do sýrskeho konfliktu, ale nemôžeme dovoliť takéto porušenie medzinárodného práva. S úspechom sme zasiahli všetky ciele," povedala Whiteová.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 15:20