Prezident Macron je v týchto dňoch v talianskom Ríme.Reuters
StoryEditor

Francúzsko sa plánuje opäť chopiť iniciatívy ohľadne Sýrie, chce hľadať mierové riešenie konfliktu

15.04.2018, 09:04
Autor:
TASRTASR
Francúzsko, USA a Británia v noci na sobotu vykonali vzdušné útoky na ciele v Sýrii.

Po vzdušných útokoch západných štátov v Sýrii avizovalo Francúzsko v sobotu skoré diplomatické snahy zamerané na hľadanie mierového riešenia tamojšieho dlhoročného konfliktu.

"Francúzsko sa znova chopí iniciatívy v Bezpečnostnej rade (OSN), aby sme sa postarali o to, že sa pohybujeme smerom k mierovému urovnaniu sýrskej krízy," povedal šéf francúzskej diplomacie Jean-Yves Le Drian v sobotu večer pre televíziu TF1.

"Už v pondelok sa chopíme iniciatív - v Bezpečnostnej rade v New Yorku, v Bruseli na stretnutí ministrov zahraničných vecí (EÚ) - a so všetkými, ktorí chcú stanoviť časový plán," citovala ho agentúra DPA.

Nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas už predtým počas dňa ohlásil, že jeho krajina sa hodlá spoločne s Francúzskom zasadiť za vytvorenie medzinárodného formátu "vplyvných štátov", ktorý by mohol pohnúť politický proces v Sýrii dopredu.

Francúzsko, USA a Británia v noci na sobotu vykonali vzdušné útoky na ciele v Sýrii, a to v odplate za údajný útok chemickými zbraňami, z ktorého obviňujú sýrsku vládu. V Sýrii zúri už sedem rokov občianska vojna, mierové rozhovory v Ženeve pod záštitou OSN boli doposiaľ bezvýsledné, pripomína DPA.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí v sobotňajšom vyhlásení uviedlo, že letecké útoky trojice západných krajín v Sýrii uštedrili úder práve tomuto ženevskému procesu. Podľa vyhlásenia rezortu, ktorý priniesla štátna tlačová agentúra TASS, západné krajiny takto podporili extrémistov v Sýrii a naznačili snahu rozdeliť tento štát. Sýrski extrémisti totiž môžu dostať príležitosť na preskupenie svojich síl, čo predĺži vojnu a skomplikuje politické riešenie, tvrdí ruský rezort.

01 - Modified: 2024-04-25 19:11:11 - Feat.: - Title: Zomrel francúzsky režisér Laurent Cantet, držiteľ Zlatej palmy z Cannes 02 - Modified: 2024-04-25 18:28:00 - Feat.: - Title: Macron vo štvrtok vyzval Európanov, aby boli ambicióznejší a uskutočnili reformy 03 - Modified: 2024-04-25 17:11:18 - Feat.: - Title: Stoltenberg ocenil spoluprácu Nemecka a Francúzska na obrannom systéme. Plánujú aj výrobu tankov 04 - Modified: 2024-04-25 13:27:17 - Feat.: - Title: Do Chorvátska dorazilo prvých šesť francúzskych stíhačiek Rafale 05 - Modified: 2024-04-23 18:38:43 - Feat.: - Title: Macron tvrdí, že Seina je čoraz čistejšia a chce si v nej zaplávať. Majú sa v nej konať preteky
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 05:27