Reuters
StoryEditor

Mayová obhajovala zásah v Sýrii: Chemický útok mohol spáchať len Assadov režim

16.04.2018, 19:45
Autor:
ČTKČTK
Theresa Mayová v parlamentne obhajovala svoje rozhodnutie zaútočiť v Sýrii.

Chemický útok v sýrskej Dúme nemohol spáchať nikto iný ako režim prezidenta Assada. V britskom parlamente to dnes povedala premiérka Theresa Mayová, podľa ktorej Rusko v Bezpečnostnej rade OSN zablokovalo všetky snahy o diplomatické riešenie krízy.

Británia spolu so Spojenými štátmi a Francúzskom v sobotu podnikla vojenský úder proti cieľom v Sýrii. Mayová dnes takisto odmietla, že sa do nich Londýn zapojil len preto, aby sa zavďačil americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi.

Nemohol to byť nikto iný

"Nemôžeme dopustiť, aby sa používanie chemických zbraní stalo normálnym," uviedla Mayová. Podľa nej nemohol údajný chemický útok v Dúme spáchať nikto iný ako sýrsky režim, lebo barelové bomby s chemikáliou zhodili vrtuľníky, ktoré povstalci nemajú k dispozícii.

Teroristi z organizácie Islamský štát (IS) v oblasti nepôsobia, uviedla takisto Mayová.

Diplomacia zlyhala

Premiérka obhajovala svoje rozhodnutie nariadiť vojenský zásah proti cieľom v Sýrii bez toho, aby schválila Bezpečnostná rada OSN.

Diplomatické snahy o riešenie krízy po údajnom chemickom útoku podľa nej zlyhali, pretože všetky pokusy potrestať sýrsky režim alebo začať nezávislé vyšetrovanie zablokovalo v Bezpečnostnej rade Rusko.

Moskva podľa Mayovej podporila Damask aj v snahe zahladiť stopy po použití chemických zbraní.

Nebola to snaha o zmenu režimu

Predsedníčka vlády tiež upozornila, že vojenský zásah nebol zásahom do sýrskej občianskej vojny, ani snahou o zmenu režimu v tejto blízkovýchodnej krajine.

Išlo podľa nej o jednorázovou akciou, ktorej cieľom bolo obmedziť schopnosť Asadovho režimu použiť chemické zbrane proti vlastným ľuďom.

Kritika opozície

Predseda opozičných labouristov Jeremy Corbyn v reakcii na reč Mayovej uviedol, že to, čo sa stalo v Dúme je "hrozivé", britská premiérka by sa ale mala "zodpovedať tomuto parlamentu, nie vrtochom amerického prezidenta".

"Dovoľte, aby som to povedala celkom jasne, konali sme, pretože to bolo v našom národnom záujme," reagovala Mayová a zdôraznila, že nesúhlasila s údermi na Sýriu, aby vyhovela Donaldovi Trumpovi.

Nechceli potešiť Trumpa

"Neurobili sme to, pretože nás prezident Trump požiadal, urobili sme to, pretože sme boli presvedčení, že to je správne, a v tom nie sme sami. Akcii, ktorú sme podnikli, sa dostala široká medzinárodná podpora," povedala premiérka.

Mayová sa tiež ohradila voči výčitkám labouristov, že mala do rozhodovania o vojenskom zásahu zapojiť parlament. Bolo podľa nej "nutné zasiahnuť rýchlo".

Na hrane zákona

Kritiku lídra opozície Corbyn, že akcia bola "z pohľadu zákona sporná", odmietla s tým, že obmedzený a cielený úder bol "nielen morálne správny, ale aj legálny".

Podpora verejnosti

Podľa prieskumu zverejneného televíznou stanicou Sky News považuje sobotňajší úder na Sýriu za správny 49 percent Britov, 37 percent si myslí, že správny nebol.

V názore na to, či mala Mayová požiadať parlament o súhlas s vojenskou akciou, je britská spoločnosť podľa prieskumu rozdelená. Za správny jej postup považuje 45 percent opýtaných, za zlý takisto 45 percent.

01 - Modified: 2024-04-19 09:06:58 - Feat.: - Title: Pri útokoch Islamského štátu v Sýrii zomrelo 28 vojakov a provládnych bojovníkov 02 - Modified: 2024-04-15 10:45:01 - Feat.: - Title: Bývalý sýrsky generál sa v Štokholme postavil pred súd za vojnové zločiny 03 - Modified: 2024-04-14 15:05:55 - Feat.: - Title: Irán uplatnil právo na sebaobranu, reaguje na útok na Izrael sýrska vláda 04 - Modified: 2024-04-11 17:05:54 - Feat.: - Title: Nemecká polícia zatkla Sýrčana, ktorý je podozrivý z toho, že bol v Islamskom štáte 05 - Modified: 2024-04-09 14:16:15 - Feat.: - Title: V Libanone zadržali siedmich Sýrčanov podozrivých z vraždy miestneho politika
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 11:51