Sputnik/Mikhail Klimentyev
StoryEditor

Trump sa stále chce stretnúť s Putinom: Dobré vzťahy budú záležať od správania Ruska

16.04.2018, 21:55
Autor:
ČTKČTK
Špekulácie o skorom rusko-americkom summite posilnil sám prezident USA, keď v marci zablahoželal Putinovi k znovuzvoleniu hlavou štátu.

Americký prezident Donald Trump má stále záujem o stretnutie s ruským vodcom Vladimirom Putinom. Oznámila to dnes novinárom hovorkyňa Bieleho domu Sarah Sandersová. Dodala však, že prezident USA konkrétnu schôdzku s kremeľským šéfom v pláne zatiaľ nemá.

"Prezident stále stojí o to, aby si s Putinom pohovoril," povedala Sandersová. "Domnieva sa, že pre svet bude lepšie, ak budú obe krajiny udržiavať dobré vzťahy. Bude to však záležať na správaní Ruska," konštatovala.

Preteky v zbrojení

Špekulácie o skorom rusko-americkom summite posilnil sám prezident USA, keď v marci zablahoželal Putinovi k znovuzvoleniu hlavou štátu.

Novinárom potom povedal, že sa s Putinom chce v "nie príliš vzdialenej budúcnosti" zísť. S ruským prezidentom chce vraj hovoriť predovšetkým o pretekoch v zbrojení medzi oboma krajinami, ktoré "sa vymykajú kontrole".

Putin rozhovor neplánuje

Kremeľ ale minulý týždeň oznámil, že Putin nemá na programe ani telefonát s Trumpom. "Putin zatiaľ rozhovor s Trumpom v programe nemá, Moskva ani Washington takú besedu neiniciovali," vyhlásil prezidentský hovorca Dmitrij Peskov.

Sandersová dnes novinárov informovala, že prezident USA neustúpil od svojho zámeru odvolať zo Sýrie amerických vojakov.

Aj po raketovom údere proti Sýrii, pri ktorom USA, Británia a Francúzsko minulý týždeň zničili niektoré sýrske výskumné zariadenia, prezidentov záujem o stiahnutie amerických vojakov trvá, povedala hovorkyňa. Žiadny časový plán ale Biely dom nemá, dodala. 

01 - Modified: 2024-04-23 21:54:52 - Feat.: - Title: "O ňom iba pozitívne". Exšéf bulvárneho denníka na súde opísal tajnú spoluprácu s Trumpovou kampaňou 02 - Modified: 2024-04-23 20:11:07 - Feat.: - Title: Experti krotia Zelenského nadšenie. Kľúčové otázky o americkej pomoci sú dve: Kedy a ako sa prejaví? 03 - Modified: 2024-04-22 18:10:50 - Feat.: - Title: Exprezident čelí ďalšiemu obvineniu. Trump sa snažil nelegálne ovplyniť prezidentské voľby, tvrdí obžaloba 04 - Modified: 2024-04-23 07:11:59 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Výhra Kyjeva, prehra Trumpa. Kandidát na prezidenta má problém 05 - Modified: 2024-04-21 07:10:00 - Feat.: - Title: Trump zrušil prvý predvolebný míting od začiatku súdu pre zlé počasie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 17:42